Fairplay starter i bestyrelsen

Respekt er det centrale ord i DBU's landsdækkende kampagne "Husk Respekten - også uden for banen". I denne uge sætter tre personer fra fodboldverdenen derfor ord på sine tanker om begrebet respekt. Denne gang kommer ordene fra Ole Larsen, der med en fortid som formand i Ringe BK og som fodbolddommer i mange år har været en fremtrædende person i fynsk breddefodbold.


____________________________________________________________

Han stod lige bag spillerboksen. Det begyndte allerede efter få minutter. Kommentarer til alle situationer. Brokkeri og kritik af dommeren. Selv om hans hold ret hurtigt kom foran og styrede kampen.

Midt i 1. halvleg havde dommeren fået nok. Først bad han træneren om at dæmpe den ophidsede far til en af de lilleputter, der også skulle høre på råberiet. Det hjalp ikke. Og så sagde dommeren til faren, at man i hjemmeholdets klubhus kunne købe en glimrende kop kaffe, og at kampen ikke blev genoptaget før han sad i klubhuset!

Dommeren var mig. Og jeg kunne sagtens være en af de 32 pct. adspurgte personer, der i en ny fynsk undersøgelse indrømmer, at de har råbt ting fra sidelinjen, som de bagefter har fortrudt. Fordi engagement, begejstring og utilfredshed er en uundværlig del af fodbold. Hvad enten du er spiller, træner eller tilskuer.

Min oplevelse med den sure far er 15 år gammel. Så problemet med grove tilråb mod især dommeren er ikke nyt. Alligevel har DBU set sig nødsaget til at starte en kampagne mod de mange – stigende? – forældre-tilråb i børne- og ungdomskampe.

Husk respekten – også uden for banen er navnet på kampagnen. Og det kan ikke siges ofte nok, at der går en skarp skillelinje mellem engagement og dårlig opførsel. Alligevel synes jeg, at DBU-toppen i højere grad burde rette skytset mod den gruppe mennesker som har kolossal indflydelse i klubberne: Ledere og bestyrelser.

Som dommer er du sjælden i tvivl om, hvilken slags klub du besøger. Det kan mærkes på den måde, du bliver modtaget på. Og kort inde i en kamp kan du hurtigt fornemme, om du er i en klub hvor både spillere og trænere kender forskel på engagement og dårlig opførsel.

Derfor begynder fair play og respekt for andre mennesker i bestyrelsen. Det er her der skal sættes standarder for, hvordan vi behandler andre mennesker. Det er bestyrelsen som gennem andre ledere og – især – trænere sender budskabet til spillere og forældre: Sådan opfører vi os i denne klub.

Men det er også en ansvarlig bestyrelse, der ikke er bange for at vise konsekvens overfor trænere, spillere og forældre, som ikke kan opføre sig ordentligt. Det kan være alt lige fra en kammeratlig samtale til udelukkelse.

Som bestyrelsen i Assens FC gjorde, da nogle U 14-pigerne opførte sig helt utilstedeligt overfor et modstanderhold. Tre piger fik karantæne resten af året og holdet blev trukket ud af turneringen. Her blev sendt et kraftigt signal til hele klubben.

Det kan være nødvendigt – men også for nemt? – at forsøge at straffe sig ud problemet med dårlig opførsel. Oplysningskampagner bliver ofte for generelle i sit budskab og når ikke der ud, hvor det for alvor gælder: På fodboldbanen.

Derfor skal bestyrelserne i mange fynske klubber have en målsætning for god opførsel – og sørge for at den bliver fulgt.

Respekt er noget man viser – ikke bare snakker om.  

/Ole Larsen, tidligere formand i Ringe BK og fodbolddommer

Læs også:
Husk Respekten - også uden for banen
Om "Husk Respekten - også uden for banen"
En landsdækkende undersøgelse viser, at flere end hver 5. person oplever, at forældreopførslen på sidelinjen er forværret over de seneste år. På Fyn er det mere end hver 3. person, der oplever dette. Derfor har DBU og lokalunioner lanceret kampagnen Husk Respekten - også uden for banen. 
Respekt-video hitter på Facebook
Videoen sætter med et humoristisk twist fokus på forældres opførsel på sidelinjen. Videoen bliver flittigt delt på Facebook. Læs mere og se den her.
Klubber henter populært respektskilt
Skiltet fremhæver 5 simple budskaber, som opfordrer til god forældreopførsel på sidelinjen. Klubberne kan gratis hente to eksemplarer af det vejrbestandige skilt his DBU Fyn, og det har mange benyttet sig af. Der er fortsat mulighed for at hente skiltet, som er i A2 format og med huller - klar til ophængning. Se skiltet her
#huskrespekten
Som en del af kampagnen bliver hashtagget #huskrespekten anvendt. Brug det til at dele dine billeder af god opførsel med os og resten af fodbolddanmark. 
Respekt-temaside
Vi har sat fokus på fairplay og respekt på en temaside, som du finder her. Der kan du bl.a. finde materialer, der kan anvendes i din klub - f.eks. en fairplaytegneserie og en respekt-spotboks klar til at lægge på jeres klubhjemmeside.  


Log ind