Kære forælder, bland dig...med respekt

Respekt er det centrale ord i DBU's landsdækkende kampagne "Husk Respekten - Også uden for banen". De næste tre dage sætter en række personer fra fodboldverdenen derfor ord på deres tanker om begrebet respekt. De første ord får du her fra DBU Fyns formand Bjarne Christensen.


____________________________________________________________

5. juni var grundlovsdag og demokratiets store festdag. Fyens Stiftstidende skrev i den forbindelse:

”Forestil dig et samfund, hvor der ikke er nogen, der råber op og blander sig. Hvor der ikke er nogen, der tager initiativ i lokalområdet. Nogen der arrangerer fællesspisning, foredrag, sportsturneringer eller på anden måde sørger for, at vi samles i det lokale fællesskab. Det ville være et fattigt samfund, som kun de færreste af os ville ønske at leve i”.

På samme måde vil vi rigtig gerne have, at vore mange fodboldspilleres forældre engagerer og blander sig i fodboldklubben – på og uden for banen. Moderne forældre har ikke nødvendigvis det samme billede af foreningslivets vilkår, som dem, der har været en del af det i mange år. Foreningslivet kan ikke sammenlignes med fitnesscentre og den tilhørende købekultur. Foreningslivet er ikke et sted, hvor man kommer og går. Det er et sted, hvor man engagerer sig og blander sig.

MEN, man skal blande sig på den gode måde og med respekt for de aktører og den sport, som de er en del af. Jeg drister mig endda til at kalde respekt for fodboldens grundlov!

Respekt er vigtig for fodboldklubberne fordi:

  • Det skaber rammerne for relationer
  • Det fremmer samarbejde og engagement
  • Det anerkender vores forskellige kompetencer og potentialer
  • Det understøtter den enkeltes selvværd
  • Det skaber gensidig loyalitet og solidaritet

Desværre viser en ny undersøgelse på fairplay-området, at det ind i mellem kniber med respekten på sidelinjen. Alt for ofte glemmer forældre respekten for modstanderne og dommeren i kampens hede.

Derfor har vi sat gang i kampagnen: ’HUSK Respekten – Også udenfor banen’ i hele landet. Den bygger bl.a. på 5 enkle budskaber til forældre, der følger deres børn fra sidelinjen;

  • Det er børn
  • Fodbold er en leg
  • Det er ikke Champions League
  • Træneren er frivillig
  • Dommeren er et menneske

Budskaberne er helt grundlæggende for forældrenes mulighed for at være med til at skabe gode fodboldoplevelser for deres egen børn og de andre spillere. Derfor vil jeg opfordre de fynske fodboldklubber til at tage dem til sig. Sæt retningen for fællesskabet og sørg for, at alle dele af klubben kender klubbens holdning til god adfærd. Værdierne virker kun, hvis man aktivt bruger og efterlever dem i klubben. Derfor er det vigtigt, at de er tydelige, og at så mange som muligt kender til dem.

Og til forældrene: Bland og engager jer så meget I kan… men Husk Respekten – Også uden for banen.

/Bjarne Christensen, formand for DBU Fyn.

Læs også:
Husk Respekten - Også uden for banen
Om "Husk Respekten - Også uden for banen"
En landsdækkende undersøgelse viser, at flere end hver 5. person oplever, at forældreopførslen på sidelinjen er forværret over de seneste år. På Fyn er det mere end hver 3. person, der oplever dette. Derfor har DBU og lokalunioner lanceret kampagnen Husk Respekten - også uden for banen. 
Respekt-video hitter på Facebook
Videoen sætter med et humoristisk twist fokus på forældres opførsel på sidelinjen. Videoen bliver flittigt delt på Facebook. Læs mere og se den her.
Klubber henter populært respektskilt
Skiltet fremhæver 5 simple budskaber, som opfordrer til god forældreopførsel på sidelinjen. Klubberne kan gratis hente to eksemplarer af det vejrbestandige skilt his DBU Fyn, og det har mange benyttet sig af. Der er fortsat mulighed for at hente skiltet, som er i A2 format og med huller - klar til ophængning. Se skiltet her
#huskrespekten
Som en del af kampagnen bliver hashtagget #huskrespekten anvendt. Brug det til at dele dine billeder af god opførsel med os og resten af fodbolddanmark. 
Respekt-temaside
Vi har sat fokus på fairplay og respekt på en temaside, som du finder her. Der kan du bl.a. finde materialer, der kan anvendes i din klub - f.eks. en fairplaytegneserie og en respekt-spotboks klar til at lægge på jeres klubhjemmeside.   


Log ind