Nyt tilbud til de dygtigste børnehold

For at skabe et sportsligt udviklende tilbud for de allerdygtigste drengespillere i årgangene U10, U11 og U12 lancerer DBU Fyn og DBU Jylland et helt nyt og anderledes turneringstilbud, Golden League, med fokus på optimal matchning. SE VIDEO.

Bedre sportslig matchning.

Det har gennem de senere år været en stadig stigende udfordring for de dygtigste jyske drengespillere i årgangene U10, U11 og U12.

Konsekvensen har været, at de pågældende klubbers hold i disse årgange enten har tilmeldt sig en ældre årgang, har deltaget i alternative turneringer eller har vundet deres kampe i DBU Jyllands turneringstilbud uhensigtsmæssigt stort – uden værdi for hverken dem selv eller deres modspillere.

På den baggrund har DBU Fyn og DBU Jylland nu valgt at udbyde et helt nyt turneringstilbud – forbeholdt de allerdygtigste spillere i årgangene U10, U11, og U12.

Aktiviteten har fået betegnelsen Golden League. Dels for at markere at tilbuddet adskiller sig markant fra DBU Fyns øvrige børnetilbud og dels på grund af fokus på den såkaldte guldalder.

Et tilbud til de absolut bedste

Golden League udbydes som øverste niveau i årgangene U10-U12 Drenge i sæsonen 2016/17 som et pilotprojekt.

- Vi håber og tror på, at vi med dette tilbud vil skabe bedre matchning i alle vores børnerækker. Vores fornemmelse har været, at nogle klubber har tilmeldt hold i for lav en række af frygt for at møde de allerbedste. De bedste kan nu tilmelde sig Golden League, og det giver plads til at andre hold kan tilmelde sig den række de generelt matches bedst i. På sigt skulle det gerne give stævner for alle og dermed også bedre fodboldspillere, 
forklarer formand for DBU Fyns børneudvalg, John Emil Johansen.

 Der spilles hverken om mesterskaber, medaljer eller pokaler. Formålet med Golden League er helt grundlæggende at optimere kampmatchningen og sikre et bedre tilbud for spillerne på det øverste niveau i de ældste børneårgange.

Ved tilmelding til Golden League erklærer man sig samtidig indforstået med, at det er matchningen, der har førsteprioritet – ikke kørselsafstandene. Gennem hyppig ombrydning sikres den sportsligt mest optimale niveaudeling, således alle deltagende hold får bedst mulig matchning oftest muligt.

Konceptet er tænkt til absolut øverste niveau, så der er plads til 32 hold pr. årgang og ikke flere. Holdene udvælges af DBU Fyn og  DBU Jylland, hvis der er for mange ansøgere. Løbende tilpasning kan forekomme.

Puljeinddeling og ombrydning

Golden League indledes med et ”matchstævne” i august, hvor de tilmeldte hold i hver årgang spiller et ”almindeligt” stævne med puljespil og slutspil. På baggrund af resultaterne inddeles holdene i 4 niveauer: Bronze, Sølv, Guld og Platin.

Hvert niveau inddeles i puljer á 4 hold. Holdene spiller alle mod alle (3 runder), hvorefter der foretages ombrydning igen.

• Platin: Nr. 1-3 bliver i Platin-niveauet. Nr. 4 rykker ned i Guld.
• Guld: Nr. 1 rykker op i Platin. Nr. 4 rykker ned i Sølv.
• Sølv: Nr. 1 rykker op i Guld. Nr. 4 rykker ned i Bronze.
• Bronze: Nr. 1 rykker op i Sølv. Nr. 2-4 bliver i Bronze.
• Det tilstræbes at være i tæt dialog med trænerne, så man gennem åben og ærlig meningsudveksling evt. kan afvige fra ovenstående koncept, hvis det måtte give mening.

Puljerne blandes fra gang til gang – dog med en skelen til geografien – så holdene ikke skal spille mod de samme modstandere hver gang.

Der spilles 4-5 puljer pr. halvsæson fordelt ud over hele året, så nogle runder vil skulle afvikles som kunstgræskampe i vintersæsonen.

Kampafvikling og indrapportering

Kampene spilles á 3 halvlege. Stillingen efter de første 2 halvlege tæller som kampens resultat, som indberettes.

3. halvleg fungerer som en ”fodbold-kravlegård”, et udviklingsrum, hvor trænerne opfordres til at aftale på forhånd, hvorledes spillernes tid bruges bedst. Det kan være eksperimenter, hvor det ene hold presser højt, mens det andet hold øver sig i at spille bolden ud fra målmanden, det kan være her, man giver ekstra spilletid til de yderste mandater i truppen, eller det kan være her, hvor trænerne bytter hold og træner deres favoritøvelse med modstandernes spillere.

Assistenterne kan observere og på den måde sikres inspirationstræning og en vidensdeling som er med til at sikre et fokus på udviklingsperspektivet i børnefodbolden.

Kampens afvikling aftales imellem holdene i den fastsatte weekend – eller alternativt i en hverdag tidligere, hvis holdene kan blive enige herom. Kampene skal dog være spillet senest den afsatte weekend af hensyn til den efterfølgende ombrydning.

I U10 Drenge spilles der i efteråret 5-mands og i foråret 8-mands.

Stævnedage og netværk for trænere

Der udbydes et indledende ”match-stævne” i august over lørdag-søndag. Det præcise antal steder afhænger af antallet af tilmeldte hold. Én eller flere af de deltagende klubber bliver vært, mens DBU Jylland blot leverer stævneprogrammet. Holdene inddeles i puljer og spiller efterfølgende slutspil. Resultaterne benyttes til at lave de første puljeinddelinger i den løbende turnering.

Der udbydes på samme vis et midtvejsstævne.

På stævnedagene er der lørdag aften et dialogmøde med de deltagende klubber og trænere. Her kan DBU Fyn/DBU Jylland og de deltagende klubber inspirere og lytte til hinanden.

Fokus på det gode kampmiljø

Der opfordres til at lave én sidelinje for trænere og spillere og én for forældre og øvrige tilskuere.

Det indskærpes, at det er børnenes spil, hvorfor tilråb fra forældre og tilskuere alene skal begrænse sig til opmuntringer og ikke vejledninger eller instruktioner. Trænerne opfordres endvidere til en positiv, opmuntrende og coachende tilgang til spillet.

Der opfordres til, at man anvender HAK-princippet.

Stillinger offentliggøres ikke, men resultaterne af de enkelte kampe fremgår af nettet. Formålet er at lave så god en ombrydning som muligt samt synliggøre styrkeforholdene til brug for træneren til at sikre endnu bedre matchning i de enkelte kampe.

Både før og efter kampen mødes alle spillere i midtercirklen for at lave fairplay-hilsen. Trænerne påmindes endvidere om deres ansvar i forhold til at kampafviklingen opleves i så god og fair en tone som muligt på banen såvel som fra publikum og sidelinjer.

Datoplan:

Opstartsstævne: 20.-21. august

Kampdatoer:
1. pulje: 28/8, 11/9, 18/9
2. pulje: 25/9, 2/10, 9/10
3. pulje: 30/10, 6/11, 20/11
4. pulje (vinterperiode m. lavblus og mere geografiske puljer): 4/12, 22/1, 5/2
5. pulje: 5/3, 12/3, 26/3
Midtvejsstævne: 8.-9. april
6. pulje: 23/4, 30/4, 7/5
7. pulje: 21/5, 11/6, 18/6

Tilmelding, pris og spørgsmål

Tilmelding til Golden League 2016/2017 for U10, U11 og U12 Drenge skal ske senest den 10. juni 2016.

Interesserede klubber kan tilmelde sig ved at sende en mail til Mogens Jørgensen på moge@dbufyn.dk. Spørgsmål rettes også til Mogens på samme mail eller tlf. 63115990.

Det skal bemærkes, at konceptet er tænkt til absolut øverste niveau i U10, U11 og U12, så der er kun plads til 32 hold pr. årgang og ikke flere. Tilbuddet er ikke forbeholdt licensklubber. Holdene udvælges af DBU Fyn/DBU Jylland, hvis der er for mange ansøgere.

Det koster 455 kr. pr. halvår at deltage.

Hertil kommer udgifter til dommere, som automatisk påsættes alle kampe for 3*25 min. Ønsker man ikke at benytte en autoriseret dommer, kan denne afbestilles. Klubberne deler udgiften til dommeren i den enkelte kamp.

Tekst: David Kiær Nielsen og Mads D. Larsen (red. Jacob Skov)



Log ind