Populær breddedommer: "Spring ud i dommerlivet!"

Thomas Isen vandt sidste år prisen som årets breddedommer på Fyn, og vi har nu fanget ham til en snak om dommergerningen. Her kan du læse mere om hans syn på det at være dommer, hans gode oplevelser som dommer og hans bedste råd til nye og kommende dommere. Hvis du selv går med tanker om at blive dommer, så tøv ikke med at tilmelde dig et dommergrundkursus.

Hvorfor ville du gerne uddanne dig til fodbolddommer, og hvordan har din dommerkarriere været indtil nu?

- Det startede egentlig ret tilfældigt. Jeg begyndte som klubdommer, men da jeg kom rigtigt i gang med at dømme for DBU Fyn, rykkede jeg dog hurtigt op i rækkerne, hvilket klart var med til at motivere mig.
Jeg var jo allerede lidt oppe i årene, da jeg kom rigtigt i gang.
Jeg startede med at dømme et lukket Serie 5-hold, som blev overladt lidt til mig, fordi andre syntes, at de var lidt bøvlede at have med at gøre. Men at dømme dem inspirerede mig faktisk meget, fordi jeg fik massere af selvtillid af at kunne klare at dømme det hold.
De første mange kampe brugte jeg til at finde ud af, hvad jeg var særligt god til, og hvad jeg skulle arbejde på. Jeg kom også med i en dommertalentgruppe, hvor jeg lærte en hel masse. Det var rigtig vigtigt for mig at være en del af en gruppe, så jeg ikke stod alene med det.
Sidenhen har min karriere jo udviklet sig, og nu er jeg dommer i Albaniserien, og nogle gange får jeg også lov til at være med i Danmarksserien, og jeg må også være linjedommer til og med 2. Division.
Jeg har ikke de store ambitioner om at rykke længere op i rækkerne. Jeg tror, at Albaniserien og jeg passer rigtig godt til hinanden.

Hvad kræver det af dig at være fodbolddommer?

- Det kræver først og fremmest noget tid – hvor meget afhænger selvfølgelig af, hvor mange kampe man gerne vil dømme i løbet af en måned. Jeg er selv en af dem, der har en del kampe, og udover selve kampen er der jo også ofte lidt transporttid og tid til noget socialt efter kampen.
Derudover er der også et minimumskrav i forhold til, at man skal være i nogenlunde form, så man kan følge med i kampene. Det kræver nogle gange en løbetur om aftenen, men der er naturligvis forskel på, hvor meget man går op i det med formen.
Man skal jo selvfølgelig også have et dommerkort, men det er også vigtigt, at man holder sig opdateret på reglerne, specielt når de en gang imellem bliver justeret.
Det er også vigtigt, at man har en personlighed, der kan rumme, at man skal være lederen af en fodboldkamp. Begge hold skal kunne have tillid til, at man har styr på det, og at man kan afvikle kampen på en god måde. Man behøver ikke nødvendigvis at være en lederpersonlighed til dagligt, men det er vigtigt, at man kan påtage sig lederrollen, når man skal ud og dømme. Man skal turde at tage ansvaret, lige fra man ankommer til kampen, til man kører derfra igen. Og så skal man jo selvfølgelig kunne holde hovedet koldt, når for eksempel spillernes temperamenter går højt.  

Hvad får du ud af at være dommer?

- For mange dommere bliver det lidt en livsstil at være dommer, og det er det nok også for mig. Nogle gange møder man folk, der siger ”At du gider!”, men sådan tænker jeg slet ikke på det. Jeg nyder det, og min største motivation er, at det skal være sjovt. Det store sociale aspekt er også en vigtig del for mig, hvor jeg nyder at have det hyggeligt med gode dommerkolleger – både unge og gamle.  
Jeg får også stillet min konkurrencelyst lidt, fordi jeg hele tiden gerne vil stræbe efter at blive bedre, og det er en god udfordring.
Derudover er det også dejligt at gøre en god gerning, for kampen kan jo ikke afvikles uden en dommer. Holdene er glade for, at man kommer, og så vil man også gerne gøre det så godt som muligt, for man er ikke bedre end sin sidste kamp.

Hvordan var det at modtage prisen som årets fynske breddedommer ved Fynsk Fodbold Award 2016?

- Jeg blev enormt stolt over, at nogle havde lagt mærke til mit dommerarbejde. Som dommer er man nogle gange placeret på en lidt udsat post, men det var virkelig dejligt at få den anerkendelse for noget, som jeg bruger så meget tid på.

Har du haft nogle særligt gode dommeroplevelser eller noget særligt positivt, du gerne vil fremhæve?

- Generelt har jeg fået en masse gode oplevelser som dommer. En god oplevelse kan bare være, når man bliver rykket op i en højere række. Det giver et godt boost.
Jeg har også været i Spanien for at dømme ved et ungdomsstævne i en hel uge. Det var også en fed oplevelse, hvor jeg lærte virkelig meget af at dømme så mange kampe på en enkelt uge.
Og så var der også EM for døvelandshold i Odense for nogle år siden, hvor jeg fik lov at dømme, hvilket var en helt speciel oplevelse, som jeg aldrig havde fået, hvis jeg ikke var blevet fodbolddommer.

Har du et godt råd til andre, der overvejer at blive fodbolddommer?

- Spring ud i det, og prøv det af! Man lærer utroligt meget om sig selv, og hvis man har en lille smule flair for det, kan man nå langt lynhurtigt, hvis det er det, der er ens ambition. Der ligger så mange gode oplevelser og venter, som man ikke får andre steder. Jeg vil i hvert fald råde alle, der går med tanken om at blive dommer, til bare at springe ud i det.

Vil du også gerne være fodbolddommer?

Har Thomas’ historie inspireret dig til også gerne at ville prøve kræfter med dommergerningen? Så tøv ikke med at melde dig til et dommergrundkursus. Det tager kun to weekender, og du kan læse meget mere her.


Log ind