Kan faste rammer for de unge også være løsningen?

Helt klare regler for afbud og alkoholindtag er et vilkår for ungdomsspillerne i Ringe BK. Selvom man kunne frygte, at de unge ville droppe fodbolden på den baggrund, viser erfaringerne fra Ringe noget andet. De har nemlig hele to velfungerende U19-hold.

Det er efterhånden ikke nødvendigt at sige det mere. Det er en udfordring at fastholde teenagere i fodbolden. Der findes ikke én gylden vej, for så var alle jo gået ned af den for længst. Debatten omkring teenagere i foreningsidrætten har i de senere år peget i retning af, at man skal give de unge så meget frihed som muligt og stille så få krav som muligt. Det har vist sig at virke en del steder, men her er et eksempel på, at man også kan gå ned af en anden vej og have succes med at fastholde teenagerne i fodboldklubben på en anden måde.

I Ringe Boldklub har de valgt at sætte nogle ret faste og firkantede rammer op for drengene på deres U19-hold, og det ser ud til at virke. De er nemlig lykkes med at fastholde så mange, at de har hele to U19-hold og en bruttotrup på omkring 40 spillere. 

U17, U18 og U19 spiller sammen, og efterskoledrengene tages der særligt hånd om
En af forklaringerne på de mange spillere er, at man har valgt at bruge både U17, U18 og U19-drenge på de to U19-hold. Ringe Boldklub er som rigtig mange andre klubber også ramt af, at nærmest hele U17-årgangen forsvinder hvert år, fordi de tager på efterskole. Det har man taget konsekvensen af og flyttet de tilbageværende U17-drenge op i U19-truppen sammen med U18-drengene. Sammenlægningen af de tre årgange gør, at man kan opretholde en vis bredde i klubben og være i stand til at stille med to hold.

- Hos os er det tydeligt, at bredden er med til at skabe toppen. Vi har et andethold, som er lige så vigtigt for os som førsteholdet, og vi har en træner, som tager sig særligt af deres kampe. Det er rigtig  vigtigt for os, at vi er en samlet trup, og plejen af både første- og andetholdet gør, at vi samlet set har en stor og god U19-årgang, og det er også en af forklaringerne på, at vi nu kan kalde os fynsmestre i U19-rækken, fortæller Thomas Larsen, som er U19-træner i Ringe Boldklub.

For dem, der er på efterskole, er der et nedsat kontingent og mulighed for at være ”tilkaldespiller”, så man kan komme hjem og spille kampe for klubben i weekenderne. Det giver turneringsreglementet nemlig mulighed for, da man kan have en såkaldt supplerende spilletilladelse, hvis man fx spiller i en af DBU Jyllands rækker, imens man er på efterskole. Derudover er den vedvarende kontakt nøglen til at få spillerne tilbage igen.

- Vi er omhyggelige med at holde kontakten til de spillere, der er på efterskole i løbet af det år, hvor de er væk, så de ikke tror, at vi har glemt dem. Vi trænere skriver til dem en gang imellem og spørger, hvordan det går, og så ser vi dem selvfølgelig også, når de er hjemme i nogle weekender og spiller kampe for os. Det betyder, at de fleste af dem kommer tilbage til klubben, når de er færdige med at gå på efterskole, fortæller Thomas Larsen.

Faste regler for afbud
I Ringe Boldklub har de gode erfaringer med at sætte faste rammer op for de unge og have regler, som skal overholdes. Det betyder blandt andet, at man skal melde afbud til kamp senest tre uger før, og at afbud til træning skal ske senest dagen før. Det lykkes ifølge Thomas Larsen ikke altid, men det har elimineret en del af problemerne med sene afbud.

- Vi kæmper som alle andre klubber også med alt for sene afbud til træning og kamp, og det kommer vi nok aldrig helt til livs. Vi skal konstant minde drengene om, hvad det vil sige at være en del af et forpligtende fællesskab, som et hold og en fodboldklub jo er, udtaler Thomas Larsen og fortsætter:

- Når de melder afbud i ordentlig tid, giver det mig mulighed for at planlægge en bedre træning for dem, der kommer. Det er mest optimalt for mig som træner, men spillerne mærker også selv, at de får bedre træninger ud af det, og jeg synes altså godt, at vi trænere kan forlange af spillerne, at de giver os ordentlige arbejdsforhold i forhold til at planlægge træningen. Det kan de efterhånden godt se effekten af, og derfor virker de også til at være glade for reglerne. Det er min klare fornemmelse, at de unge faktisk godt kan lide, at vi sætter nogle klare rammer op for dem, fordi der er så meget andet i deres liv, som er meget flygtigt. I fodboldklubben stiller vi nogle rimelige krav til dem, og det giver dem faktisk en ro og tryghed, at de ved, at rammerne ikke er til diskussion.

En klar holdning til alkohol
Ligesom med afbuddene har de i Ringe også valgt at have en helt klar alkoholpolitik for de unge. Det betyder, at indtagelse af alkohol som udgangspunkt ikke er en del af det at være ungdomsspiller i klubben.

- Det handler ikke om, at vi skal pudse glorien eller være helt vildt politisk korrekte, og drengene har da også fået lov at fejre med alkohol, når der har været en lejlighed til det, men vi synes ikke, at alkohol hører til i hverdagen hos et ungdomsfodboldhold. Hos os i klubben er indtagelse af alkohol derfor en undtagelse, og selvom spillerne ikke vil indrømme det og nogle gange brokker sig over det, så fornemmer jeg også, at mange af dem faktisk er glade for, at der er et sted, hvor alkohol ikke er et fast omdrejningspunkt i deres sociale relationer. Det oplever de alligevel så mange andre steder, fortæller Thomas Larsen.

- Og netop de sociale relationer er altafgørende. Min erfaring er, at kammeratskabet er den allervigtigste faktor for de unge, og det er der jo også i forvejen rigtig meget fokus på alle steder. Når jeg taler med drengene, understreger de altid, at det er fællesskabet i omklædningsrummet og det ”at være sammen med gutterne”, der får dem til at prioritere fodbold, så det skal vi hele tiden have for øje, når vi arbejder med de unge, afslutter Thomas Larsen.

Log ind