Pokaloverraskelse i den svære aldersgruppe

En plads i en pokalsemifinale kan være med til at skabe stor glæde for et ungdomshold, der ikke havde regnet med det. Men kan fodboldentusiasmen bevares, når halvdelen af holdet forsvinder væk på efterskole?

En del af charmen ved pokalturneringen er, at de små hold nogle gange kan drille de store. Sådan var det i årets udgave af DBU Pokalen, da Fredericia slog Aab ud, og sådan har det også været i DBU Fyn Ungdomspokalen. Tveds U16-drenge spillede sig nemlig mod forventning i semifinalen ved at slå OKS, som ellers spiller en række over Tved. Derfor var entusiasmen og glæden også stor, da vi for et par uger siden talte med Tved-drengenes træner, Kenneth Steenberg.

- Vi er alle sammen rigtig glade for at være nået helt til semifinalen! Det havde vi ikke regnet med, og det har da helt sikkert været med til at skabe en masse optimisme og engagement omkring holdet, fortæller Kenneth Steenberg.

Men selvom man er nået helt til semifinalen, er der stadig udfordringer at slås med. U16-aldersgruppen er nemlig en udfordring for rigtig mange klubber, og det gælder også to af gårsdagens pokalsemifinalekompetanter fra Tved Boldklub og Team Højfyn. Vi mødte de to holds trænere forud for semifinalen til en snak om U16-aldersgruppen.

Den svære fastholdelsesproces
- U16 er en svær aldersgruppe at fastholde, men mit fokus er altid, at træningen skal være sjov og hyggelig. Det er meget vigtigt for mig, at der er plads til alle. Jeg roser spillerne og forsøger at skabe optimisme, engagement og fællesskab, og min oplevelse er, at det virker. Vi er i alt 22 mand på holdet, og der er altid 16-18 drenge til træning. De kommer, selvom de har travlt, og jeg oplever, at de har stor respekt for både hinanden, mig som træner og det at være en del af et hold, udtaler Tved Boldklubs U16-træner, Kenneth Steenberg.

- Jeg tror på, at vi i arbejdet med denne aldersgruppe skal fokusere rigtig meget på sammenholdet. Vi laver mange sociale tiltag i forbindelse med træningen og forsøger at gøre adgangen til det at spille fodbold lettere og fjerner enhver form for resultatpres, fortæller U16-træner hos Team Højfyn, Jan Vittrup.

Halvdelen af holdet skal på efterskole efter sommerferien
For begge de to semifinaleklubber er udsigten den samme… Efter sommerferien drager halvdelen af hvert hold på efterskole. Det er en stor udfordring, som der ikke er nogen endegyldigt god måde at håndtere på. Begge klubber og trænere er dog meget opmærksomme på problemstillingen og har en strategi for, hvad de vil gøre. 

I Tved Boldklub vil de arbejde med et reduceret kontingent for at holde fast i drengene, så de forhåbentligt kommer tilbage til klubben, når de er færdige med deres efterskoleår. 

I Team Højfyn har de et helt særligt fokus på de drenge, der bliver tilbage.

- Vi har gjort en del ud af at snakke med drengene om deres planer for næste år, så vi ved, hvor de og vi står. Vores strategi er at lave en nedsat træningsmængde og måske tilmelde det tilbageværende hold en lavere række. På den måde håber vi at kunne holde gryden i kog, til de andre kommer hjem fra efterskole igen. Det handler om at sætte forventningerne til den kommende sæson ned, og det allervigtigste er at fastholde drengenes fodboldglæde, afslutter Jan Vittrup fra Team Højfyn.

To spændende semifinaler blev spillet i går, og nu er finaleholdene fundet
I går spillede overraskelsen fra Tved så semifinale mod Team Højfyn. Det endte med en kneben sejr på 3-2 til U16-drengene fra Team Højfyn, som nu skal møde Dalum IF i pokalfinalen. Dalum spillede sig i går i finalen ved at vinde 2-1 på hjemmebane over Oure. 

Hvis du kunne tænke dig at se finalerne i Ungdomspokalturneringen, så spilles U13, U14 og U15 pokalfinalerne på Nørre Aaby Stadion lørdag den 30. juni, og U16, U17, U18 og U19 spilles på Odense Atletikstadion samme dag. Vi glæder os til en festlig dag i ungdomsfodboldens tegn!


Log ind