Da de fynske fodboldklubber var samlet til årsmødet i fynsk fodbold tilbage i marts, vedtog de et forslag om at simplificere rammerne for børnefodbolden og skrive børnefodbolden ud af det ordinære turneringsreglement. Efterfølgende blev en proces igangsat, hvor vi efterspurgte klubbernes input til, hvordan børnefodboldens rammer kan udvikles i det perspektiv.

Det skete i følgende steps:

1. Vi spurgte bredt ud til det fynske fodboldfolk: Hvad synes I om den fynske børnefodbold

2. Vi indkaldte til både et fysisk og et online høringsmøde for klubberne, hvor de input fra ovenstående blev diskuteret

3. Det gav anledning til at kigge nærmere på at lempe reglerne for brug af spillere med henblik på at understøtte de klubber/hold, hvor der er for få spillere til at stille (lovlige) hold, selv med de nuværende regler for dispensationsspillere. En arbejdsgruppe med klubrepræsentanter har derfor arbejdet med det.

4. Det arbejde udmøntede sig i en indstilling, som gik via DBU Fyns børneudvalg til DBU Fyns bestyrelse om at iværksætte et pilotforsøg. Det bakkede bestyrelsen op om.

Det er det pilotforsøg, der iværksættes efter sommerferien.

Bliv pilothold - spil med for gamle spillere

Vi søger derfor 3 børnehold, der i efteråret vil være pilothold for forsøget. De hold vil altså have mulighed for at deltage i stævner/turneringer med et ubegrænset antal for gamle spillere og uden, at der skal søges dispensationer. Normalvis må nemlig kun bruges én dispensationsspiller i 5-mandsfodbolden og 2 i 8-mandsfodbolden. I pilotforsøget kan fokus i højere grad rettes mod at give spillerne en god kampoplevelse fremfor mod spillernes alder.

- Vi håber det kan gøre en positiv forskel for spillere og trænere i klubber, hvor der på nogle årgange ellers er for få spillere til at stille hold, forklarer børnekoordinator ved DBU Fyn, Rasmus Cyril.

Hvad hvis holdet overmatcher de andre hold?

Først og fremmest skal holdet selv reagere på dagen, ved f.eks. at tage en spiller ud og spille i undertal. Det er vigtigt, at ALLE børn på alle hold til stævnet eller i turneringskampen får en god oplevelse.

Formår holdet ikke det, kan DBU Fyn trække holdets status som pilotklub tilbage.


For at komme i betragtning skal holdet være indstillet på at:

  • Have en dialog med administrationen, der vil forklare betingelserne og svare på eventuelle spørgsmål.
  • Være ambassadør for det nye regelsæt "Spilleregler i Børnefodbold", som har til formål at fremme spilleglæde, udvikling og et sundt kampmiljø.
  •  Spille efter reglen: "Spiller ud hvis man er foran med 3 mål osv." - Gælder ikke for modstanderen.
  • Have/lave en plan for, hvordan man om et halvt år kan stille et "lovligt" hold uden brug af dispensation til hele holdet. F.eks. være ved at rekruttere nye spillere, samarbejde med andre klubber eller andre initiativer.

- Man skal ikke lade sig skræmme af ovenstående. Det tager vi i fællesskab, og det er ikke noget, der i sig selv kræver det store arbejde af hverken træner eller klub, forklarer Rasmus.

- Er man træner for et hold, hvor det kan være en udfordring at have nok spillere til efteråret, så synes jeg, at man skal prøve at kontakte mig for en uforpligtende snak, så vi sammen kan drøfte mulighederne, og gå efter at skabe gode kampoplevelser for børnene alligevel, afrunder han.

Cyril2024 6
Koordinator Rasmus Cyril
Børnefodbold 63115992