Initiativet omkring et kamplederkorps i Otterup Bold- og Idrætsklub blev igangsat for et par år siden, da Bente Domino var ungdomsformand i klubben. I dag er hun kampplanlægger og dommerpåsætter. Ideen udsprang af et behov for at kunne stille med kampledere til de kampe og stævner, som der ikke automatisk påsættes dommere til.

- Overfor vores trænere og forældre ville vi gerne yde den service, at vi som klub satte en kampleder på, så trænere og forældre ikke skulle være tvunget til at tage tjansen som kampleder - ofte imod deres lyst, forklarer Bente Domino fra Otterup Bold- og Idrætsklub og fortsætter:

- Desuden var vi i ungdomsudvalget enige om, at vi ønskede, at dem som dømte kampene i klubben var uddannede, uanset om det var kampledere eller dommere.

Men med generel mangel på dommere er det ofte svært at finde nogen, der egner sig til for eksempel børnekampe og -stævner.

Udfordringen gjorde, at Bente tog fat i nogle af klubbens ungdomsspillere og spurgte, om de ikke ville hjælpe klubben og tjene lidt penge samtidigt. Det ville både de og nogle af de unge seniorspillere gerne, da det for dem jo også var en fin måde at få et lille og meget fleksibelt fritidsjob på.


Et stort kuld af unge kampledere

Foreløbigt har klubben afholdt to ungdomskamplederkurser. Det første var for cirka to år siden, og det andet er netop afholdt. Det er klubbens forventning, at de vil holde et hvert andet år for at supplere deres stærke kamplederkorps med nye kampledere, når nogen falder fra.

- Det er jo en gruppe, hvis liv ændrer sig meget i disse år, så når nogen tager på efterskole eller starter i gymnasiet og måske ikke lige har så meget tid mere, er det vigtigt, at vi får nogle nye ind, som gerne vil tage opgaverne som kampledere på sig, forklarer Bente Domino.

Hvis nogle af de unge kampledere skulle få blod på tanden, står klubben også klar til at betale for en rigtig dommeruddannelse. Faktisk er der allerede kommet et par rigtige fodbolddommere ud af klubbens ungdomskamplederkorps, og det er selvfølgelig også noget, der vækker glæde hos DBU Fyn:

- Det er ingen hemmelighed, at vi mangler dommere i fynsk fodbold, ligesom man i øvrigt gør i resten af dansk fodbold. Derfor er det af stor værdi for os, når en klub som Otterup tager ansvar, og først og fremmest sørger for at selv at påsætte kampledere til alle kampe, hvor de kan bruges, men naturligvis også, når nogle af kamplederne vælger at tage dommeruddannelsen og kan dømme 11-mandskampe for klubben eller for os som union, udtaler Jørn Jensen, der er dommerkoordinator hos DBU Fyn.


Win-win-win-win

I Otterup oplever de initiativet som en win-win(-win-win)-situation. De unge tjener en lille skilling for deres arbejde og får en stærkere relation til klubben. Klubben sparer penge på at bestille dommere hos DBU Fyn, og DBU Fyn kan bruge deres dommerkorps på de nødvendige kampe og ikke på kampe, som en kampleder kan tage sig af.

- Jeg oplever, at de unge er rigtig glade for muligheden for at være kampledere. Et er, at det selvfølgelig er et fint fritidsjob for dem, men noget andet er, at de føler, at de gør god gavn og får en tættere tilknytning til klubben. De føler sig ligesom mere set og føler sig vigtige og værdsætte, fordi de bidrager, forklarer Bente Domino.

Helt lavpraktisk fungerer det sådan, at klubben har en Facebookgruppe, hvor Bente Domino lægger kampe ind for den næste periode, og så kan kamplederkorpset melde ind og tage kampe, når det passer dem.

- Jeg oplever faktisk, at kampene nogle gange er taget få sekunder efter, at jeg har smidt dem op, og den iver og lyst til at hjælpe fra de unge, er jo fantastisk. Det gør det bare meget nemt for mig. Nogle gange er jeg faktisk næsten nødt til at fordele kampene lidt, så alle får lov at få nogen, udtaler Bente Domino.

Udover selve kurserne, hvor de unge er blevet uddannede kampledere, har klubben også afholdt et arrangement for hele korpset. Her kunne en af klubbens egne 11-mands-dommere fortælle lidt om ændrede regler og alle fik mulighed for at sparre med hinanden og snakke om deres foreløbige oplevelser på banerne, og det blev en aften med masser af gode råd, sparring og socialt samvær, som Bente Domino også vil anbefale andre klubber med kampledere at arrangere.


KlubOffice kan hjælpe med overblikket

I KlubOffice kan klubber påsætte deres egne kampledere til de kampe, som ikke påsættes fra DBU Fyn. Systemet kan sættes op til at sende en mail til personen, når han/hun har fået en kamp og igen, hvis kampen ændres.

Det hjælper både klub og kampleder med at holde overblikket.

Se mere om funktionen her: DBU Klubservice


Vil I også have jeres eget korps af kampledere?

Hvis I er interesserede i at gøre ligesom Otterup Bold- og Idrætsklub og få jeres eget kamplederkorps, kan I bestille et ungdomskamplederkursus lige her.

Kurset koster kr. 2.550,- at afholde + kr. 80,- pr. deltager på kurset.