Kvindelige fodbolddommere udgør en meget sjælden art på Fyn

Kun to kvindelige fodbolddommere dømmer aktivt på de fynske baner. Så der må siges at være plads til mange flere! Ligesom fodbold er lige så meget for piger som for drenge, så er dommerlivet det nemlig også!

Kvindelige fodbolddommere udgør en meget sjælden art på Fyn
Rie Louise Rasmussen i aktion på de fynske baner (privat foto)
Af: DBU Fyn Kommunikation / Sarah Hoffmann

De to seje unge kvinder, der lige nu dømmer i fynsk ungdomsfodbold, er 20-årige Siw Tornhøj Nielsen fra Oure og 17-årige Rie Louise Rasmussen fra Brenderup. Siw har været uddannet fodbolddommer siden 2015 og har i alt dømt 46 kampe for DBU Fyn. Rie blev uddannet dommer i 2018 og har indtil nu nået at dømme 16 kampe for DBU Fyn.

Den mest erfarne af de to, Siw Tornhøj Nielsen, kendte på forhånd til livet som fodbolddommer, da både hendes far og to brødre er dommere.

- Jeg har altid været meget interesseret i fodbold og bruger rigtig meget tid på det i hverdagen, da jeg også selv spiller. Jeg valgte at prøve dommerkurset af som en mulighed for at få en endnu dybere forståelse af spillet. Herudover gav uddannelsen mig mulighed for at udvikle mig som person, fordi det kræver noget mod og selvsikkerhed at skulle lede en fodboldkamp. Personligt tror jeg, at det har været rigtig sundt for mig at lære, at selvom man er en ung pige eller kvinde, så kan man godt lære at finde modet frem til at kunne guide spillet og spillerne, udtaler 20-årige Siw Tornhøj Nielsen.


Et givende studiejob

- I starten var jeg meget i tvivl, om jeg egentlig havde lyst til at blive dommer, fordi jeg var lidt bange for de mange tilråb, man kan få fra både spillere, trænere og tilskuere. Men jeg lærte ret hurtigt, at de tilråb, der nogle gange kommer, ikke er rettet mod mig som person, men mere imod den dommeruniform jeg bærer, udtaler 17-årige Rie Louise Rasmussen og fortsætter:

- Jeg var også lidt skeptisk i forhold til det hele, fordi jeg var i tvivl om, hvad for eksempel mine venner på gymnasiet ville sige til, at jeg var fodbolddommer, men det har vist sig, at de faktisk bare synes, at det er rigtig fedt!

- Jeg synes, at det er et virkelig sjovt og fedt studiejob, og det er helt vildt spændende at få lov at lede kampene og vejlede spillerne på banen. Jeg lærer rigtig meget om lederskab, og jeg lærer at tage hurtige beslutninger i pressede situationer. Det udvikler mig som person, og det er noget, som jeg er sikker på, jeg kan bruge i min fremtid, hvor jeg tænker, at jeg gerne vil være enten sygeplejerske eller sprogofficer, fortæller Rie Louise Rasmussen.

- Da jeg for et år siden var på dommergrundkurset, var jeg lidt overrasket over at være den eneste pige eller kvinde. Jeg vil helt sikkert opfordre andre piger og kvinder til at prøve kræfter med at være fodbolddommer. Jeg har i hvert fald aldrig fortrudt det!, afslutter Rie Louise Rasmussen.


Dommerlivet er mindst lige så meget for piger og kvinder som for drenge og mænd

På Fyn har vi som sagt foreløbigt kun to aktive kvindelige dommere, og vi vil gerne have mange flere!

For et par måneder siden blev 25-årige Silvia Morar kåret til Årets Breddedommer i DBU København, så banen er kridtet op, og vejen er vist for de piger og kvinder, der skulle gå med en fodbolddommer i maven.

Silvia Morar, Årets Breddedommer i DBU København (Foto: DBU København)

 

Du kan tilmelde dig DBU Fyns kommende dommergrundkursus, som finder sted i juni måned lige her.

 

 

Log ind