Tema: Når teknologien rykker ind i fodboldklubben (del 1)

I uge 41 og 42 sætter vi fokus på den teknologi, der gør klublivet lettere for frivillige. Denne gang har vi besøgt Aarup BK, hvor "Grønne Oskar" klipper græsset automatisk.


______________________________________________________________________________

For de flestes vedkommende spiller teknologien en større og større rolle i hverdagen. Det samme billede begynder at tegne sig rundt omkring i det danske fodboldlandskab. Flere og flere af de traditionelle arbejdsopgaver, kan nu helt eller deltvis udføres elektronisk eller ligefrem ved hjælp fra robotter.

"Grønne Oskar" klarer jobbet Aarup BK
I Aarup BK har man siden august 2015 været med i en forsøgsordning hvor den traditionelle kommunale græsslåning har været erstattet af en robotplæneklipper. Efter lidt over et år hvor græsset på klubbens stadion mere eller mindre er blevet slået automatisk, kan man nu begynde at drage konklusioner på projektet. 

Klubhusbestyrer i Aarup Steve Nør har været ansvarlig for projektet, og efter to sæsoner er robotten blevet en fast del af dagligdagen i klubben. Børnene i Aarup har forlængst døbt robotten "Grønne Oskar", og alle medlemmer synes faktisk, at det er hyggeligt, når Oskar stille og roligt triller rundt og får grønsværen til at fremstå knivskarp.

Hvor mange klubber må nøjes med at få slået græsset 1-2 gange ugentligt, så når den lille robot i Aarup det hele 3 gange. Det betyder, at kampbanen aldrig når at blive langhåret, og at der ikke kommer til at ligge totter med afskåret græs. Dels er sidstnævnte mange steder et stort irritationsmoment, og dels er det med til ødelægge græsset nedenunder, da affaldet er for stort i volumen til at kunne nedbrydes naturligt. "Grønne Oskar" er derfor med til at gøre banen sundere, da det fint afklippede græs virker som naturlig gødning på plænen. Derved kan der også spares på den konto - til gavn for både økonomien og miljøet. Derudover har den hyppigere græsslåning også den fordel at kridtstregerne holder længere, hvilket sparer tid for klubben. Ugentligt bruger Steve ikke mere end 10-15 minutter på at servicere maskinen, så alt i alt er der meget tid at spare. 

Det har dog ikke været helt problemfrit at lade robotten overtage græsslåningen på stadion i Aarup. Der har blandt andet været lidt udfordringer med græsset omkring målene, men det må helt sikkert betegnes som værende i småtingsafdelingen. Generelt har banen godt af at slippe for de traditionelle tunge græsslåmaskiner. Ulempe ved dette kan dog være at disse i nogle tilfælde er med til at tromle banen, og her kommer den lette Oskar desværre til kort.    

Mere end bare en plæneklipper

Udover størrelsen ligner den grønne robot en helt almindelig robotgræsslåmaskine, men tager man skalden af, så gemmer der sig langt mere avanceret teknologi. "Grønne Oskar" er udstyret med både GPS, tyverialarm og startspærre og som om det ikke er nok, så slår den græsset i alt slags vejr. Den regelmæssige græsslåning betyder at spilleforholdene for Aarup BK bliver mere optimale, hvilket er med til at forbedrer boldens kurs, præcisionen i skuddet og derved hele spiloplevelsen generelt. Samtidig bliver græsset bedre fæstnet i jorden og derved mere modstandsdygtigt. Sidstnævnte er noget enhver greenkeeper sætter stor pris på, og her er klubmanden i Aarup da også ganske enig: "Hvis bare man har gode bolde og gode baner, så kan man nå ganske langt i en fodboldklub. Den gode bane den har vi i hvert fald nu, så er der da en mindre ting at tænke på", smiler en glad Steve Nør, som uden tvivl er ganske tilfreds med hans grønne "arbejdsmakker".

Steve kunne endvidere fortælle at han en nat blev vækket da en sms besked tikkede ind på mobilen. Det var en servicebesked fra "Grønne Oskar" som gjorde opmærksom på at   

Fakta
Det er det belgiske firma Belrobotics det står bag "Grønne Oskar". Belrobotics har specialiseret sig i at designe og fremstille robotgræsslåmaskiner til større græsarealer - heribland fodboldbaner og andre sportsanlæg. "Grønne Oskar" er af modellen Parcmow, som er den mellemste i det sortiment som også tæller modellerne Greenmow go Bigmow. Parcmow-modellen egner sig perfekt til fodboldbaner, da den kan dække et græsareal på op til 10.000 m2. Robotten har en driftstid på ca. 2 timer hvorefter den selv finder tilbage til opladerstationen. Efter 1,5 times opladning er den klar igen og genoptager selv arbejdet. Robotten er yderst støjsvag og i forhold til almindelige dieselgræsslåmaskiner er den både energi- og CO2 besparende. Rundt om kampbanen i Aarup er der nedgravet et kabel som markerer det område hvor robotten skal huserer.  
Log ind