Tema: Kunstgræsbaner ændrer fodbolden på Fyn

I januar sætter vi spot på temaet Vinterbold. Denne gang kigger vi nærmere på, hvad de mange fynske kunstgræsbaner betyder for fynsk fodbold.


____________________________________________________________

1,2,3,4....ja, det kræver efterhånden mange hænder for at tælle samtlige kunstgræsbaner på Fyn.

Helt præcist tæller vi i dag til 27, når vi gør op, hvor mange kunstgræsbaner der er til rådighed for klubberne på Fyn. Alene i 2016 kom 4 nye kunstgræsbaner til. Dalum IF, Sanderum BK og FC Broby fik deres første, mens Marienlyst som den første fynske klub fik anlagt kunstgræsbane nr. to.

De mange nye kunstgræsbaner skyder op på trods af, at det er et stort arbejde og en økonomisk udskrivning at anlægge en kunstgræsbane, der typisk ligger i prislejet 2-3 millioner. Dertil kommer vedligeholdelsesudgifterne.

Men hvorfor er det så i det hele taget, at så mange klubber anlægger en kunstgræsbane, og hvad betyder det for klubben? Det har vi spurgt et par klubformænd om.

Anders Elkjær, formand Aarslev BK:
- Kunstgræsbanen har ændret vores sæson. Mange af vores hold spiller slet ikke indefodbold mere. De har jo en fin, plan bane til rådighed, som vi i modsætning til græsbanerne kan holde sne og frostfri med saltning. Kunstgræsbanen har desuden givet os flere træningstimer i vinterhalvåret. Holdene træner ude 2 gang om ugen, hvor de typisk kun havde en indendørstræning om ugen. Banen har også givet os mulighed for stævner og cups om vinteren, og det skaber jo noget liv i klubben og omsætning i cafeteriaet. I udesæsonen bruger vi den til gengæld ikke så meget. Dels vil vil gerne minimere sliddet på den, og dels er der større risiko for skader på en kunstgræsbane end på en almindelig fodboldbane.

Claus Johanson, formand Nyborg G&IF:
- Med en kunstgræsbane forlænger vi sæsonen i begge ender, og det skaber liv i klubben også i de mørke tider. Den er perfekt til tekniktræning, og den bruges flittigt - også af kommunens andre klubber. Det at have en kunstgræsbane er en modernisering af fodboldklubbens og fodboldspillets rammer. Men spillet er lidt anderledes på en kunstgræsbane, og vi holder fast i, at vi skal spille på rigtigt græs, når vi har mulighed for det. 

Kunstgræsbanen i Aarslev er klubbens egen, og klubben skaffede selv midlerne til den og står selv for vedligeholdelsen. Andre klubber kan leje sig ind på banen. I Nyborg er det  derimod kommunen, der har finansieret banen, som derfor er gratis til rådighed for alle kommunens fodboldklubber.

Kunstgræsbaner giver nye muligheder
Det er ikke kun hos klubberne, at man er glade for kunstgræsbanernes opblomstring. Hos DBU Fyn har det længe været overvejet at udbyde turneringer og stævner udendørs i vinterhalvåret. Men først i denne vinter er det blevet en realitet.

- Vores bekymring har tidligere været, at der simpelthen ikke var baner nok til rådighed. Kommunerne lukker jo typisk de almindelige fodboldbaner for brug vinteren over,
forklarer Kim Hansen fra DBU Fyns turneringsafdeling og fortsætter:

- Men der er efterhånden så mange kunstgræsbaner på Fyn, at det ikke længere bør være en udfordring. Derfor har vi nu sat vinterbolden i gang på Fyn. Vi oplever, at det bliver mere og mere almindeligt at spille fodbold udenfor hele året rundt, og det hilser vi kun velkommen, afslutter Kim Hansen inden han peger på, at der nu også er noget specielt over at se en god, glidende tackling på en fugtig græsbane.

Se hele DBU Fyns VinterBOLD-katalog her.

Her ligger de fynske kunstgræsbaner
Du kan få et overblik over hvor på Fyn, der er kunstgræsbaner på dette kort:

Kunstgræsbaner på Fyn

Læs også fra temaet:


Log ind