MENU

Tema: Tryghed er afgørende for spilleres motivation

I disse uger sætter vi fokus på træneruddannelse under temaoverskriften "Træneren er nøglen". Trygge rammer er essentielt for at fastholde børn og unge i fodbolden. Det mener i hvert fald en fynsk pigetræner med mange års trænererfaring.


____________________________________________________________

Bo Sundahl er i dag pigetræner i Boldklubben Marienlyst / Team Odense Q, og han har gennem en lang årrække trænet piger og drenge på flere niveauer fra U11 piger til herre Danmarksserien. Han er desuden "forfatter" til de såkaldte Stjernespillerkort, der er udviklet med det formål at få piger og drenge til at selvtræne hjemme og derved hæve deres tekniske fodboldniveau. Vi har taget en snak med ham om hans syn på trænerens rolle i forhold til unge spilleres motivation og udvikling.

Hvad oplever du er vigtigt i forhold til at motivere spillere til at dygtiggøre sig?

- Jeg tror det er vigtigt, at sikre et trygt miljø, hvor spillerne bliver anerkendt for deres bidrag til holdet uanset niveau. Derudover er det vigtigt, at spillerne får en masse små succesoplevelser både til træning og kamp. Disse succesoplevelser giver energi til mere! Så realistiske individuelle mål og fokuspunkter krydret med masser af konstruktiv / positiv feedback er mit bud på vigtige elementer til et motiverende træningsmiljø.

Hvad er gennem din trænerkarriere de vigtigste læringer, du har gjort dig i forhold til at træne unge?

- Tryghed, trivsel og glæde er en forudsætning for udvikling. Det er den vigtigste læring, jeg har gjort mig. Vi skal glemme vores voksen-retorik med skarp feedback og lyst til at korrigere alle fejl. De unge skal turde lave fejl og udvikler sig meget hurtigere, hvis de tør arbejde uden for deres komfortzone. Det gælder træning såvel som kamp. Det kræver selvfølgelig et træningsmiljø, hvor fejl er accepteret - hvilket koster både scoringer og sejre på den korte bane.

Hvordan skaber man et seriøst træningsmiljø, hvor der samtidig også er plads til sjov og hygge?

- Sjov og hygge opstår alle steder, hvor unge mennesker føler sig velkomne og trygge. Så det er intet problem. Det seriøse træningsmiljø opstår efter min mening, når træneren engageret, seriøs og har en plan for træningen. Træneren skal give plads til hygge, men han skal ikke være "hyggeonklen", der laver det sjove. 

Hvad er den største forskel på at træne piger i forhold til drenge?

- For piger er frygten for at lave fejl eller være skyld i et nederlag en kæmpe barriere for deres udvikling. De er meget selvkritiske, og der skal ikke mange negative kommentarer til, førend de begynder at tvivle på egne evner og derved mister motivation og selvtillid. Til gengæld er pigerne enormt pligtopfyldende og meget træningsparate. Drengene er meget bedre til at udfordre sig selv og lege i grænsezonen, men kræver nok en del mere disciplin og hjælp til at overholde rammerne. Jeg synes også, at drenge ofte har en hårdere tone og er hurtigere til at udpege en synkebuk, når noget går galt. Hvor man på pigesiden skal være rigtig god til at støtte og rose den enkelte, skal man ligeledes på drengesiden have snor i de mest dominerende. 

Hvordan bevarer du selv motivationen i forhold til din fodboldtræning?

- Nu vil jeg betragte mig som en gammel cirkushest, hvad fodbold angår. Siden jeg var fire år, har jeg været vant til en fodbolduge med både træning og kamp. En uge uden fodbold virker derfor lidt surrealistisk. Men ellers bliver jeg motiveret, når jeg har engagerede og motiverede spillere - uanset om vi snakker U11 piger eller herrer fra Danmarksserien. 

Læs også følgende fra temaet "Træneren er nøglen"
Fodboldtrænere skal uddannes
Personlig Trænerudvikling - Hjælp til DIN træning
Ny uddannelse for børne- og ungdomstrænere (ny C-licens)
IT-tips til trænere
Bliv inspireret til Store Trænerdag


Log ind

c