Gør træningen af de allermindste til en leg

Mette Foged er en ildsjæl med stort "I". Hun har arbejdet med at få børn i børnehavealderen til at spille fodbold i 19 år. Hver uge samler hun 30 børn i alderen 3-5 år til fodbold og leg i Kirkeby på Sydfyn.

Mette Fogeds hjerte brænder for at styrke børns motorik og gøre dem glade for at bevæge sig og være fysisk aktive. Det begyndte, da hendes egen søn startede i børnehave, og nu har hun trænet børn i aldersgruppen fra 3 til 5 år i 19 år. Hun samler 30 børn til leg, fodbold-, og motoriktræning hver uge i Kirkeby IF. Mette henter selv børnene i børnehaven kl. 15.15 og tager dem med til træning. En time efter, når børnene har haft en sjov træning, henter deres forældre dem i klubben. 

Fodbold og leg i én og samme træning
- Det vigtigste er, at børnene synes, at det er rigtig sjovt og hyggeligt at komme til træning. For mig handler det meget om, at de bliver så motorisk stærke som muligt, imens jeg har dem, og derudover ser jeg selvfølgelig meget gerne, at de fortsætter med at spille fodbold i mange år, efter jeg slipper dem, fortæller Mette Foged.

Træningen bygges op omkring en masse forskellige tilbud og aktiviteter, hvor børnene selv bestemmer, hvilken aktivitet de gerne vil kaste sig ud i. De kan frit skifte mellem aktiviteterne, og ifølge Mette går de selv videre til et sværere trin, når de er motorisk klar til det, men man skal jo som bekendt lære at hoppe, før man kan hinke. 

I selve træningen er det meget forskelligt fra barn til barn, hvor meget fodbolden fylder. Om sommeren bruger Mette en multibane, hvor der er nogle forskellige aktiviteter med plastikbolde, tunneller og hulahopringe. På fodboldbanen lige ved siden af multibanen er der samtidigt nogle aktiviteter, som er mere fodboldrelaterede, og så kan børnene gå til og fra, som de selv vil.

Om vinteren er der særligt fokus på børnenes motorik og mindre på fodboldtræningen, men når sommersæsonen starter igen, kan Mette tydeligt se forskel på børnenes motoriske evner med bolden.

Børnetræningen er et aktiv for hele klubben
Mettes tilbud til børnene resulterer i, at klubben allerede får medlemmerne ind som 3-årige, og de fleste af børnene fortsætter på et mere traditionelt fodboldhold, når de når 6-årsalderen. Filosofien er, at det skal være sjovt, hyggeligt og rart at gå til fodbold.

Træningen af de helt små giver klubben endnu en fordel. Mette bruger en masse unge mennesker fra U13-holdene og op efter som hjælpetrænere. De unge elsker det, og de kommer faktisk selv og spørger, om de ikke må få lov at hjælpe. Dette gælder også, når klubben afholder arrangementer, og senere får en del af hjælpetrænerne også lyst til at blive ungdoms- eller seniortrænere i klubben. På den måde er Mettes børnetræning for de allermindste et stort aktiv for hele Kirkeby IF. 

Få hjælp til træningen af de allermindste
Hvis din klub også gerne vil tiltrække de helt små medlemmer, kan I lade jer inspirere af Mette fra Kirkeby. I kan også lade jer inspirere af tilbuddet Bold & Bevægelse, som er en inspiration til træningen af børn fra 2 til 4 år, men her er det meningen, at børnenes forældre også deltager i træningen. Du kan læse mere om Bold & Bevægelse lige her.

Log ind