Ung dommer: Alderen betyder ingenting!

Andreas Halkjær er 16 år og lige startet i gymnasiet. Ved siden af de timer, han skal bruge på læsning og afleveringer i sin fritid, finder han også tid til sit fritidsjob som fodbolddommer. Andreas er nemlig en af de unge dommere hos DBU Fyn, som har store ambitioner, og han mener ikke, at en ung alder er en hindring for at blive en god fodbolddommer.

Andreas’ dommerkarriere begyndte faktisk ved en tilfældighed. Hans klub, Tved Boldklub, udbød et kamplederkursus, som mange i klubben og en del på hans hold havde tilmeldt sig. Andreas gjorde som de fleste 14-årige det samme som alle de andre, og derfor tilmeldte han sig også kamplederkurset. Det blev startskuddet til, at han kunne dømme kampe i klubben, og det var med til at give ham en god start, hvor han blev tryg i rollen som dommer og fik motivation til at ville prøve endnu mere.

Endelig gammel nok

Efter at have ventet i et år på at blive gammel nok, tog Andreas det rigtige dommerkort, da han fyldte 15 år. Han peger selv på, at uddannelsens teori og praksisøvelser er med til at give grundlaget for, at man kan blive en god dommer:

- Dommerkurset er med til at hjælpe en rigtig godt i gang, og man får god hjælp til, hvad man skal gøre, når man kommer ud og skal dømme i virkeligheden. Jeg synes ikke, at man skal være bange for at være en ung dommer, det er bare med at springe ud i det! Man får rigtig meget støtte og hjælp, og der er altid nogen, som man kan ringe til, så man aldrig føler sig alene, fortæller Andreas Halkjær og fortsætter:

- Man får en vejleder, som er med ude til de første tre kampe, og han er en rigtig god støtte både fagligt og mentalt. Jeg er faktisk selv blevet venner med ham, der var min vejleder, og han hjælper mig stadig. For lidt tid siden var jeg med ude til en af de kampe, som han selv skulle dømme. Her fik jeg lov til at være med i omklædningsrummet, og på den måde lærer jeg stadig rigtig meget af ham og hans erfaringer.

Andreas beskriver, hvordan man som ung dommer nogle gange skal gribe kampene forskelligt an. For eksempel kan det være en fordel at bruge lidt humor, når han dømmer spillere, der er mere end dobbelt så gamle som ham selv, hvorimod han lettere kan sætte sig i respekt, når han har med spillere, der er yngre end ham selv, at gøre. Andreas ser det slet ikke som noget problem at være en ung dommer. For ham handler det bare om ens egen indgangsvinkel.

Den første gang og de store drømme

Andreas Halkjær husker tilbage på sin første kamp som dommer med et smil på læben. Kampen gik godt, men det var også en omvæltning for den unge dommer at skulle navigere rundt på den store 11-mandsbane og huske alle de ting, han havde lært på uddannelsen. Siden den kamp har Andreas dømt mange kampe på Fyn og har fået en del mere erfaring. Nu er han ikke længere nervøs før en kamp, og han har også lært, at det i sidste ende handler om at bruge sin sunde fornuft og dømme det logiske.

Med erfaringen er der også kommet endnu større motivation og ambitioner. Andreas vil gerne gøre sit bedste og se, hvor langt han kan nå som fodbolddommer. Den helt store drøm er at blive Superligadommer en dag, men foreløbigt nyder han få mere erfaring og hele tiden blive bedre.

Vil du også gerne være fodbolddommer?
Er du også klar til gode oplevelser, frisk luft, motion og en ekstra håndøre, så er dommerlivet måske også noget for dig. I så fald er du kun to weekender fra at kunne kalde dig DBU Fyn-dommer! Vi udbyder nemlig nu nye dommergrundkurser, der er det første step i den organiserede dommeruddannelse - uanset om du vil dømme Champions League eller blot de lokale rækker. Med et gennemført dommergrundkursus er du klar til at dømme kampe for DBU Fyn - og du får ligesom Andreas god hjælp af en dommervejleder i dine første kampe. Læs mere her.

Log ind