Mor: Hvad?! Kan de gå til fodbold, når de er så små?

I OB har babyfodboldtilbuddet tiltrukket en helt ny medlemsgruppe. Børnene vænner sig til at være en del af fodboldklubben, og så elsker de den sjove træning hver søndag formiddag.

Babyfodboldholdet ”Små striwer” har kørt i OB siden august 2017. Børnene kan være med, fra de kan gå, til de er 3 år, og da vi var ude og besøge træningen, var hele 25 børn og deres forældre mødt op. Formålet med holdet er at vænne børnene til at gå til fodbold og være en del af klubben og selvfølgelig, at de får god og sjov motion, hvor fodbolden er en del af de fleste af øvelserne.

- Ofte er børn, der starter på et almindeligt fodboldhold som 3-4-5-årige, typisk udfordret i at kunne følge med i træningen, fordi de for eksempel ikke er vant til at være på et hold eller lytte til en træners instruktioner, fortæller Rasmus Cyril, der har mere end 15 års erfaring som børne- og ungdomstræner, og som nu er træner for babyfodboldholdet i OB.

- Formålet med babyfodboldholdet er at have et hold i klubben, hvor der er plads til alle de små børn, der ikke er gamle nok til at starte til foreningsfodbold, som vi kender det. Konceptet bygger på, at al aktivitet er frivillig, og børnene skal lære at røre bolden hele tiden, når de løber med den. På den måde bliver de fortrolige med fodboldtræningen på en sjov måde, hvor der ikke stilles nogle krav til dem, fortæller Rasmus Cyril. 

Erfaringerne fra andre klubber i landet er rigtig gode
Andre klubber i landet som for eksempel Kastrup Boldklub og B1908 i Sundby har kørt babyfodbold i flere år, og deres erfaringer viser, at børnene, der har gået til babyfodbold, er meget mere træningsparate, når de kommer op på U6-holdet. De har et højere færdighedsniveau og er fodboldmotorisk bedre end deres jævnaldrende, der først starter senere.

- Babyfodboldholdet giver både klubben adgang til en helt ny medlemsgruppe, og forhåbentligt vil det også give klubben gladere fodboldbørn og bedre spillere på den lange bane, udtaler Rasmus Cyril. 

Den spæde start
- For et år siden søgte jeg efter et fodboldtilbud til min søn på 1 år. Jeg kunne intet finde på Fyn, men i Kastrup og B1908 på Amager havde de kørt det i mange år med stor succes. Så jeg tog familien med derover i en weekend på en lille studietur. De var rigtig søde, og vi fik lov at være med, og de delte ud af alle deres erfaringer. Jeg har været i OB i mange år, og da jeg kom hjem, spurgte jeg klubben, om jeg måtte starte Babyfodbold op. De gav grønt lys og har stillet alt, jeg ønskede, til rådighed, fortæller Rasmus Cyril.

Ideen er, at fodboldklubben kan bidrage med et alternativ til legepladsen søndag formiddag, og på den måde bliver både forældre og børn langsomt sluset ind i klublivet. Aktiv forældredeltagelse er en vigtig del af konceptet, og Babyfodbold skal give børnene og forældrene en god oplevelse omkring fodbold og fysisk aktivitet sammen. 

High fives og holdånd
Træningen er ens hver gang, da børnene er glade for gentagelser og på den måde bliver mere trygge ved træningen. Træneren viser øvelserne eller får nogle af børnene til det. Det er vigtigt, at børnene lærer, at der er en træner, som de skal lytte til, og dette bliver trænet ved, at træneren har en fløjte, som der blæses i, når børnene skal sættes ind i en ny øvelse. Når fløjten lyder, skal man stoppe og høre efter, og det lærer børnene hurtigt ifølge Rasmus Cyril.

Træningen begyndes og afsluttes med at give high fives til både hinanden og træneren, og det er med til at lære børnene om holdånd og sammenhold.

- Vi meldte vores datter til Babyfodbold, fordi vi gerne ville have, at hun mødte nogle andre børn og fik en aktivitet, som hun går og glæder sig til i løbet af ugen, og vi er rigtig glade for at kunne gå til det sammen.
Hun går også til gymnastik, hvilket nok er en mere almindelig aktivitet for den mindste aldersgruppe, og flere andre forældre, vi har snakket med, har været meget overraskede over, at man godt kan gå til fodbold, selvom man er så lille,
fortæller Stephanie Kolstrup, som er mor til Klara på 2,5 år, der går på holdet. Vil I også starte op for de mindste?
- Man behøver ikke finde en træner, der har AB&C-licens, men blot en der er motiveret for at være der hver søndag formiddag til at give forældrene og børnene rammerne for en hyggelig formiddag. Man skal finde en person, der smiler inden vedkommende går seng dagen før, fordi man glæder sig til at stå op dagen efter på en søndag og lave noget fedt for børn og deres familier, fortæller Rasmus Cyril.

Hvis I også gerne vil starte hold op for de allermindste i jeres klub, kan I få hjælp af jeres klubrådgiver. I kan også søge inspiration i DBU’s tilbud til de allermindste, som hedder ”Bold & Bevægelse”.


Log ind