CROSSFIT OG YOGA: EKSPERT LUNKEN OVERFOR ALTERNATIVE OPSTARTSIDRÆTTER

Flere og flere fodboldklubber kaster sig over CrossFit, spinning eller en helt tredje idræt som supplement til den traditionelle opstartstræning. Men giver det overhovedet mening for et fodboldhold? Vi har spurgt en af landets førende eksperter i fysisk træning.

CROSSFIT OG YOGA: EKSPERT LUNKEN OVERFOR ALTERNATIVE OPSTARTSIDRÆTTER
CrossFit er én af de idrætsgrene, som ikke får over middel, når man skal i form til fodboldsæsonen. Foto: Colourbox
Af: Martin Weibel, DBU Jylland Kommunikation

Når fedtprocenten skal ned og konditallet op efter en vinterpause, så tyer mange fodboldklubber til alternative træningsformer.

Det kan være CrossFit, boksetræning, yoga, spinning eller noget helt andet. Men er det overhovedet en god idé at bytte fodboldtøjet ud med boksehandsker eller spinningsko? 

Vi har spurgt Jesper Løvind Andersen, som er laboratorieleder på institut for idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital, og fysisk træner i Brøndby IF. 

Hold fokus på det konditionelle

Ifølge Jesper Løvind Andersen så er det vigtigste i forhold til at komme i fodboldform, at man overvejer, hvor meget man har spillerne til rådighed. For der er som udgangspunkt ikke nogen af de andre idrætter, som er dårlige, men man bør kigge på sin tid og prioritere ud fra det.

- Når man taler om det fysiologiske hos en fodboldspiller, så handler det først og fremmest om hvorvidt, du kan løbe fra dine modspillere. Om du kan løbe i en fodboldkamp fra start til slut. Det betyder mindre, hvor højt du kan hoppe eller hvor hårdt du kan slå til en boksebold. Derfor bør man først og fremmest vælge sin opstartstræning efter, om det giver en god aerob base, så man bliver konditionel kørende på et fornuftigt plan. Først når det er på plads, så kan man begynde at kigge på det andet, siger han.

- Og så er det vigtigt, at man kigger på, hvordan man bruger sin tid. Hvis man kun træner to til tre gange i ugen, så synes jeg ikke, man bør bruge den ene af gangene i et fitnesscenter eller bokseklub. Så er tiden bedre brugt på fodboldbanen, siger han og understreger, at det naturligvis ikke er alle, der har mulighed for at træne fodbold, når der er minusgrader udenfor. Og dér kan det være en god idé at tænke alternativt.

Her kan du se karaktererne til de forskellige idrætter, som udelukkende er givet i et fysiologisk perspektiv, og som er givet i forhold til det at komme i form som fodboldhold.

Denne karakter giver Jesper Løvind Andersen de supplerende idrætter:

Boksetræning/CrossFit: Karakter - 7

Jeg vælger at tage boksetræning og Cross Fit i samme kategori her, fordi begge er kendetegnet ved, at der ikke er tale om formel styrketræning, men en kombination af muskeludholdenheds-træning og også lidt aerob træning.

De her idrætsgrene giver en generel kropstræning, og der er ingen tvivl om, at det det er let at bevise fysiologiske fremskridt, når man træner dette. Men man kan være mere skeptisk i forhold til at overføre effekten til fodbold. Især, hvis man kun har to eller tre træningspas til rådighed.

Hvis man havde et superligahold, som jo træner rigtig mange gange om ugen, så kunne man sagtens gøre det her. Så ville man måske vælge at sige, at ”nu laver jeg noget andet, som har en god effekt, og det er fint at få noget coretræning osv.”. Men når vi har begrænset tid til rådighed, så må vi i højere grad kigge på at få de basale ting på plads.

Spinning: Karakter - 10 

Det ville jeg sige ”ja tak” til. For det her er meget bedre end CrossFit. Med spinning kan man lynhurtigt forbedre ens aerobe kapacitet, og dét er noget, som man let tage med ud på fodboldbanen. Det viser forskningsresultater.

Man kan med fordel sagtens sætte folk ind i et spinningslokale og ramme folk, som ikke i forvejen ikke er i god form.

Jeg ville stadig gerne hellere have, at spillerne skal løbe, men det her er det næstbedste. Så hvis man kunne lægge det ind som et ekstra træningspas, så ville det være super.

Yoga: Karakter - 02

Her ser jeg ikke den store fidus i forhold til at få fodboldspillere klar til sæsonstart.

Jeg kan sagtens se, at man kan få en flok gladere fodboldspillere af det her. Det giver en god fysisk velvære, men der er altså ikke den store fodboldmæssige gevinst.

Der er tale om en ting, som ikke har en beviselig fysiologisk forbedring, så i forhold til netop det parameter, så synes jeg det er unødvendigt at lave yoga. 

Hvis man endelig valgte at gøre brug af det, så skulle det være ud over den normale træning. For det er jo skide skægt – men det er så også dét.

Løbetræning: Intervalbaseret med skiftende belastning (gerne i fodboldsetting) - 12
Løbeture på landevej i monotont tempo - 4


Man skal holde op med at løbe på landevejene i den lokale by. Så kort kan det siges. Så skal det i hvert fald være i den helt, helt opstartende fase. 

Hvis man skal lave et stykke aerob træning, som er nyttigt på fodboldbanen, så skal man lave et løb, som er varierede i puls og hastighed. Det vi også kalder for intervaltræning. Den type løb kan man i og for sig godt lave på landevejen, men hvis man har en fodboldbane til rådighed, så er det at foretrække.

Og så er det væsentligt at huske på, at man ikke behøver at bruge hele træningen på de her intervalløb, for jeg kan godt forstå, hvis en træner siger ”jeg har kun to træninger i ugen til rådighed, skal vi så bruge den ene på det her?”. Og man kan altså klare det på 15-25 minutter og så træne fodbold i resten af tiden.

Der findes et hav af undersøgelser, der viser, at hvis vi deler et fodboldhold på et bestemt niveau op i to, hvor den ene halvdel træner højintense løb, og den anden halvdel laver almindelig fodboldtræning, ja så løber førstnævnte gruppe fra den anden.

Almindelig styrketræning – kan ikke karaktersættes

Jeg er helt klart fortaler for at styrketræne, hvis man er professionel fodboldspiller. Men også her gælder det, at det kræver tid. Tid, som mange breddehold ikke har, når der også er skole eller arbejde, der skal passes.

Man kan sige, at hvis den grundlæggende aerobe base er kagen, så er sådan noget som det her, det man pynter kagen med.

Det er fint at være stærk, men de andre løber altså fra dig, hvis ikke du har en aerob base. Jeg ville f.eks. sagtens kunne bruge en kuglestøder på et fodboldhold, men det ville kun være i et øjeblik, for så er han/hun helt flad.

Log ind