Den fynske dommerklub træner sammen hver mandag og onsdag hele vinteren. Du kan se et eksempel på en onsdagstræning i videoen ovenfor. Om onsdagen er der både fysisk træning og teoriundervisning på programmet, mens der om mandagen udelukkende er fysisk træning afsluttende med en fodboldkamp, for dem der vil og kan. Træningen skal holde dommerne i gang henover vinteren og gøre dem klar til at bestå de tests, de skal igennem. Derudover er vintertræningen også med til at skabe og vedligeholde et godt netværk blandt dommerne.

 

Tests venter forude

I begyndelsen af marts skal de fynske dommere bestå en test. Alle dommere, der dømmer fra Danmarksserien til Serie 2 skal bestå en fysisk test. Det samme gælder de Serie 3 dommere, der ønsker at virke som linjedommere i Serie 1 og alle dommere, der er fyldt 70 år.

Den primære løbetest er en Yo-yo-test, som også kendes som ’bip-testen’. Enkelte dommere kan dog også løbe en cooper-test for at få testet deres fysiske formåen.

Der er naturligvis forskellige testkrav alt efter hvilket niveau, dommeren dømmer på. Derfor skal en Danmarksseriedommer kunne løbe længere end en Serie 2-dommer.

I en Yo-yo-test er en tur 2 x 20 m. Hastigheden stiger jo længere, man når i testen. En dommer i Danmarksserien skal fx kunne gennemføre niveau 17.4. Her skal man til sidst løbe med en hastighed på 16 km/t, og når man er færdig med dette niveau har man løbet 1560 m. Distancen lyder måske ikke af meget, men med vendinger efter 20 meter, skal man hele tiden kunne accelerere fra 0 km/t.

Til sammenligning skal en dommer i Serie 2 bestå niveau 14.8, som svarer til en sluthastighed på 14,5 km/t og en distance på 760 m.

Som dommer skal man også ind imellem bestå en teoritest, så man sikrer et højt niveau også på det teoretiske. Derudover er det jo også vigtigt, at alle dommere forstår regelændringerne, når de kommer en gang om året.

 

Dommerne er klar

Som du kan se i videoen ovenfor, træner dommerne hårdt og tager deres sæsonforberedelse lige så seriøst som rigtig mange fodboldhold gør. De glæder sig til at komme ud på banerne igen og give de fynske fodboldspillere de bedst mulige fodboldoplevelser hele sæsonen.  

 

Kunne du også tænke dig at blive fodbolddommer? Her kan du se, hvilke kurser, der er åbne for tilmelding lige nu.

Du kan også altid kontakte vores uddannelsesansvarlige koordinator, John Christensen (joch@dbufyn.dk), for at høre mere om dommeruddannelsen.

 

Hvorfor blive dommer?       

Som dommer bliver du en del af den samlede fodboldfamilie med relationer til spillere, trænere, andre dommere, ledere og klubber. Og du får en lederuddannelse, som giver dig færdigheder, der efterspørges i erhvervslivet.

Vidste du at...

 • Du som fodbolddommer får verdens bedste fritidsjob
 • Du selv kan vælge dine arbejdstider
 • Lønnen er den samme som andre fritidsjobs
 • Du får en lederuddannelse samt kompetencer og erfaringer, som kan styrke dit cv og bruges i forbindelse med studier og i din civile karriere
 • Du får sparring med kompetente vejledere og dommerudviklere
 • Du får mulighed for højt kvalificeret efteruddannelse, så du hele tiden udvikler dig og får nye udfordringer
 • Du får gratis motion og masser af frisk luft
 • Du får et netværk og venskaber for livet


Som dommer forventer DBU af dig...

 • At du er indstillet på en kontinuerlig udvikling som dommer
 • At du går til opgaverne med krum hals og godt humør
 • At du er kollegial og imødekommende overfor dommerkolleger og andre medlemmer af fodboldfamilien
 • At du er i en fysisk form, som er passende til det niveau, du er aktiv på