Hvad er forskellen på et spillercertifikat og et fodboldpas?

Der hersker fortsat ind i mellem lidt forvirring omkring de to begreber. Derfor starter vi lige med at få styr på det her:

 • Spillercertifikat
  Det er klubben, der skal indhente spillercertifikat for spilleren, hvis han/hun har spillet i en anden fodboldklub. Hvis ikke, oprettes spillecertifikatet automatisk, når klubben opretter spilleren i deres KlubOffice. 
 • Fodboldpas
  Fodboldpasset blev indført i forbindelse med stramningen af GDPR-reglerne, og ved at aktivere sit fodboldpas godkender spilleren, at klubben må opbevare og bruge spillerens data - til bl.a. holdkortet. Derfor er det også kun spilleren selv (i praksis nok forældrene), der via sin DBU-profil skal aktivere sit fodboldpas. Det kan klubben altså IKKE gøre. Fodboldpasset skal blot aktiveres én gang for spilleren - uanset om han/hun senere skifter klub.

Ovenstående betyder også, at begrebet "spillerpas" ikke findes. Det er derimod blot en sproglig sammenblanding af de to ovenstående, som vi jævnligt hører.

Både spillercertifikat og fodboldpas kan spilleren til en hver tid se i sin Fodboldapp.


Hvad skal/kan klubben gøre?

Spillercertifikatet og fodboldpasset er to ting, der skal være på plads, for at spilleren rent teknisk kan vælges på holdkortet.

Derfor er det meget vigtigt, at klubberne danner sig overblik herover.

Det kan gøres via "Overblik" på forsiden af KlubOffice, hvor man kan se både spillere, som klubben mangler spillercertifikat på, og hvilke spillere der mangler at aktivere deres fodboldpas.

Find Overblik på forsiden af KlubOffice og klik på linket, som vist her:

Overblik

Inde fra Overblikket kan man klikke sig ind på de spillere, der mangler spillercertifikat og se, I hvilken klub det ligger. Man kan så søge certifikaterne direkte derfra.

Tilsvarende kan man klikke sig ind på overblikket over spillere, der mangler at aktivere deres fodboldpas. Her kan man så sende en remindermail til dem om, at få det gjort (man kan markere flere spiller ved at holde Shift eller Ctrl-tasten nede):

Mangler Fodboldpas

De modtager så en DBU-mail om aktivering af fodboldpasset. Klubben skal altså IKKE selv skrive noget.

Det kræver naturligvis, at spilleren står oprettet med korrekt mailadresse.

Næste naturlige skridt for klubben er derfor at tjekke op på, om spillerne står registreret med korrekt mail. Her kan man evt. eksportere spillerlister til Excel og bede trænerne tjekke op på det.
Bruger holdet KampKlar kan det også tjekkes direkte der.

Inde fra KampKlar kan træneren ligeledes sende en reminder om aktivering af fodboldpasset til spillerne. Det kan han/hun både fra KampKlar på web og via DBU App'en på mobilen. Her vist fra web:

Kampklar Fodboldpaspåmindelse

Kan spilleren/forældrene ikke huske DBU-loginet, skal de benytte "Glemt adgangskode"-funktionen, der findes samme sted som der, hvor man logger ind (på DBU app'en eller i toppen af www.dbufyn.dk).

TIP: Hjælp børn/forældre til aktivering af fodboldpas

Vi er med på, at det kan være en udfordring at få nogle forældre til at aktivere deres børns fodboldpas. I en del klubber mødes man med de pågældende børn (evt. forældre) ved en PC eller mobil i klubben, hvor man hjælper dem til at få logget ind på vores systemer (Fodboldapp'en eller MitDBU). Her mødes de af vilkår og betingelser, og når de accepteres, aktiveres fodboldpasset automatisk.

Kan spilleren/forælderen ikke barnets brugernavn og/eller kode, kan man benytte "Glemt adgangskode-funktionen", der hvor man ellers logger ind. Derved sendes brugernavn og mulighed for at lave ny kode til den mail, som spilleren står registreret med i klubbens systemer. Har de ikke adgang til den mail, kan den ændres i klubbens systemer - evt. midlertidigt til en mailadresse, som klubben kan tilgå, og derved hjælpe spilleren i mål.


Hvad med trænerne?

Det er selvfølgelig også vigtigt, at trænerne har adgang til at udfylde holdkort. Det kan I give dem, ved registrerede dem som holdkontakter på holdet, hvorved de automatisk får adgang til at lave holdkort. Det kan gøres allerede i forbindelse med holdtilmeldingen eller efter holdtilmelding via KlubOffice-menuen:

Turneringer og hold > Hold > Turneringshold (eller Stamhold hvis man benytter det).
Klik på tallet i kolonnen Holdkontakter - se her.

Derefter kan trænerne lave holdkort via DBU's Fodboldapp - alternativt via MitDBU (login i toppen af www.dbufyn.dk).


Hvad sker der ved manglende eller mangelfuldt holdkort?

Børnekampene vil følge samme rykkerstruktur som øvrige kampe. Det betyder, at manglende holdkort kan betyde gebyr til klubben efter følgende model:

1. rykker: Gratis

2. rykker: kr. 50,- (turneringskampe) / kr. 12,5,- (børnestævnekampe)

3. rykker: kr. 300,- (turneringskampe) / kr. 75,- (børnestævnekampe)

En time før kampstart får den træner, der står registreret på holdet en reminder i sin DBU app om at lave holdkortet. De fynske trænere er da også generelt gode til at huske holdkortet, og i praksis når meget få til 2. rykker og dermed gebyr.


Hvorfor skal der laves holdkort i børnekampe?

Det er der 4 overvejende grunde til:

 1. God data gør fodboldoplevelsen sjovere
  De digitale holdkort fodrer spillerne, træneren, klubberne og breddefodbolden som helhed med en række data om spillernes "karriere", herunder antal spillede kampe. 

 2. Holdkortene hjælper klubberne med kontingenter
  For at komme på et holdkort kræver det, at man er meldt ind i klubben. Det betyder, at holdkortene kan hjælpe klubben og træneren til at sikre, at alle spillerne rent faktisk er meldt ind og dermed betaler kontingent. Derfor er holdkort i børnerækker også ofte blevet efterspurgt af klubledere.

 3. Holdkortene hjælper klubberne med spillercertifikater
  For at spilleren er spilleberettiget for en klub og kan komme på et holdkort, skal spillerens certifikat ligge i klubben. Ved at indføre holdkort i børnerækkerne hjælpes klubberne til at blive opmærksomme, hvis de mangler spillercertifikater.

 4. Det er nemt!
  Når man først har prøvet at udfylde et holdkort, vil man opdage, hvor let det er. Holdkortet kan udfyldes på farten - uanset om befinder sig i sofaen, på træningsbanen eller på Barbados. Det betyder, at træneren snildt kan udfylde holdkortet, selvom det f.eks. er en forælder, der er med holdet til kamp/stævne.

Læs mere om holdkort i børnerækkerne her, og hvordan trænere får mulighed for at lave dem her: