Det betyder, at fokus ALDRIG bliver på det, der ikke lykkedes, da der hele tiden er positive succeser - både holdmæssigt og personligt i form af driblinger, afleveringer og mål. Anders Madsen, børnetræner i Odense KFUM, om Horst Wein-spilleformatet

Hos de grønblusede I Odense KFUM er Anders Madsen træner for U7 drengene og for U6-U8 pigerne, og han er stor tilhænger af Horst Weins principper.

- Vi træner stort set efter dem hver gang, fordi jeg oplever, at det giver nogle super gode træninger med nogle topmotiverede spillere, fordi de ikke bliver fjernstyret af trænerteamet. Vi giver dem i stedet nogle spillerammer, som de selv udfylder gennem de beslutninger de tager, fortæller Anders, og fortsætter:

- F.eks. spiller vi tit kamp med 4 mål på banen i stedet for 2 - ligesom til Horst Wein-stævnerne. Nogle gange er der endda også 4 hold på banen og 2 bolde. Nogle gange endda 3 bolde. Det betyder, at der hele tiden er noget, spillerne skal forholde sig til og træffe beslutninger ud fra. 

Han fortæller videre, hvordan han oplever, at de “bedste” i almindelig fodbold shiner mest, men når der pludselig er fire mål, så er der mange flere, der oplever succes ved f.eks. at komme på måltavlen eller spille en aflevering til scoring - og at det motiverer dem.


Interessen opstod til DBU Fyn Horst Wein-stævne

Hvordan får man så lige ideen til at træne på den lidt anderledes måde? For Anders var deltagelsen i et af DBU Fyns Horst Wein-stævner, med 4 mål på banen, lidt en øjenåbner.

- Jeg oplevede, at spilformatet gav pigerne mange flere gentagelser af situationerne og flere succesfulde oplevelser. Det gælder for begge hold. Når det ene hold “mislykkedes" med f.eks. at score, så er det næsten altid lig med, at en fra det andet hold lykkedes med noget, fortæller Anders og uddyber:

- Det betyder, at fokus ALDRIG bliver på det, der ikke lykkedes, da der hele tiden er positive succeser - både holdmæssigt og personligt i form af driblinger, afleveringer og mål.

Til spørgsmålet om, hvorvidt spillet med 4 mål ikke godt kan virke lidt kaotisk svarer Anders:

- Jo, men mest for os voksende. Jeg oplever, at pigerne kommer totalt i flow, glemmer tid og sted og kan spille lang tid. 

Spilformatet er blevet så populært i Odense KFUM, at de endda har lavet interne Horst Wein-stævner, og for nyligt var man værtsklub for DBU Fyns Horst Wein-stævne. Det er næppe sket for sidste gang, at andre fynske børnehold kan støde på Anders og hans hold til et Horst Wein-stævne et sted på øen. 

HW 3V3 Sådan ser banen ud til et Horst Wein-stævne (3-mands)
De øvede bliver udfordrede på en ny måde, og de letøvede og begyndere kan få nogle succesoplevelser ved f.eks. at score flere mål end de plejer. Samtidig lærer de nyt på en anden måde, end de plejer. Rasmus Cyril, børnekoordinator ved DBU Fyn