Fodbolden giver pigerne et stærkt sammenhold, og min datter kommer f.eks. selv hjem og fortæller, at som tilflytter har det givet hende mega meget, at hun har fået ”sit fodboldhold”, da det giver en masse nye venner hurtigt, når man ikke i forvejen kender nogen i byen. Katrine Tangaa Andresen, træner

1. Hvordan/hvorfor opstod holdet?

- Vi har selv to piger, som begge gerne ville spille fodbold, men der var ingen pigehold i Ebberup. Så vi besluttede at prøve at starte et op. Begge vores piger forhørte sig ved klasse kammeraterne, og vi lavede en Facebook-gruppe og samt smed et opslag ud på AULA til alle pigeforældre i de pågældende årgange.

- Til den første træning i marts mødte 10-12 piger op og siden er flere kommet til løbende. Til den ene træning var der 22 piger, herunder også en lille håndfuld U10-11 piger. Det er faktisk pigernes egen fortjeneste, at vi er så mange. De fungerer selv som ambassadører for holdet og giver andre lyst til at være med.

2. Hvordan skaber I en god træning, der giver dem lyst til at komme igen og igen?

- Vi starter altid opvarmning op i fælles gruppe. Derefter deler vi op i to lige store grupper, og så laver vi to stationer, som begge grupper skal igennem.

- Vi deler dem typisk op efter deres fodboldmæssige niveau og ikke efter alder. Så vi fokuserer på at give dem øvelser, der er tilpasset dem som individer. Det betyder, at vi også twister øvelserne lidt, så den fodboldmæssigt dygtigste gruppe får lidt mere at skulle forhold sig til eller øve sig på.

- Vi slutter altid af med kamp på enten én eller to baner. Det er vigtigt at slutte fælles for at fremme fællesskabet og give forståelsen af, at vi er ét hold, selvom pigerne er meget forskellige rent fodboldmæssigt.

 

Katrines gode råd til opstart af pigehold

  • Det skal være SJOVT at gå til fodbold - samtidig med at man lærer, træner og øver
  • Pigerne har behov for at vide, at de gør det rigtigt”. Start derfor med simple øvelser og byg på over tid. 
  • Gentagelser af øvelser er trygt og giver selvtillid
  • Pigerne kan være meget forskellige, både fysisk og psykisk. Nogle er hurtigt klar til kamp, mens andre skal have at vide, at det er helt OK at vente, til de føler sig klar.
  • Pigerne kan godt have tendens til lidt indbyrdes drama. Tag hånd om det hurtigt og skab en stemning af, at til fodbold er vi alle lige - uanset fodboldniveau og hierarkier fra f.eks. skolen.

3. Hvad har holdet/fodbolden betydet (og betyder) for pigerne og deres hverdag?

- Pigerne elsker det, og de møder altid super glade og positive op. Vi træner lige nu kun én gang om ugen, men pigerne - og vi - vil gerne op på to. De fleste har også været meget  opsatte på at at spille kampe, selvom de aldrig har prøvet det før, og for nyligt var vi til vores første stævne. Det var en rigtig god oplevelse for pigerne, som virkelig hyggede sig. 

- Fodbolden giver pigerne et stærkt sammenhold, og min datter kommer f.eks. selv hjem og fortæller, at som tilflytter har det givet hende mega meget, at hun har fået ”sit fodboldhold”, da det giver en masse nye venner hurtigt, når man ikke i forvejen kender nogen i byen.

Pigerne vil gerne fodbold

Casen fra Ebberup IF er et godt eksempel på en generel tendens i fynsk fodbold.

- Det vi oplever igen og igen er, at hvis nogen vil pigerne, så strømmer de til fodboldklubberne, forklarer Rasmus Cyril, børnefodboldkoordinater ved DBU Fyn, og fortsætter:

- Som klubleder eller træner, kan man måske være i tvivl om, hvorvidt der er piger nok i området, der vil gå til fodbold. Til det kan jeg, på baggrund af vores erfaringer, kun sige "prøv det". I kan meget vel blive positivt overraskede.