Anderledes stævne for U8-U10: Hvad sker der, når de yngste er de ældste?
Hvordan kan en spillers fødselsdato påvirke deres oplevelse og udvikling i fodbolden? Det spørgsmål sætter vi konkret fokus på med et anderledes fodboldtilbud, hvor de yngste spillere bliver de ældste - og omvendt. Forvirret?

Stævnet er en del af DBU’s Projekt Relativ Alderseffekt og byder på en anderledes struktur, hvor det er spillernes fødselsdato og ikke deres niveau, der afgør, hvordan holdene sammensættes.
Det afholdes søndag d. 22. juni hos en af de tilmeldte klubber efter nærmere aftale.
Hvad betyder Relativ Alders Effekt (RAE)?
Relativ alderseffekt (RAE) dækker over det fænomen, at børn født tidligt på året ofte har en fordel i sport – særligt i aldersopdelte idrætsgrene som fodbold. Når børn deles op efter årgange (f.eks. U9), kan der være næsten et helt års forskel i alder og fysisk/mental modenhed mellem de ældste og de yngste spillere i samme række.
De ældste spillere i en årgang får oftere mere spilletid, ros og ansvar – og det kan påvirke både selvtillid og udvikling. Derfor arbejder DBU målrettet på at skabe mere balancerede oplevelser for alle børn i fodbolden, uanset fødselsmåned.
Læs mere om projektet her:
🔗 Projekt Relativ Alderseffekt – dbu.dk
De yngste bliver de ældste
Stævnet giver spillerne og trænerne mulighed for at opleve fodbold fra et nyt perspektiv. Ved at gruppere holdene efter fødselsdage, bliver det de yngste i årgangen, der får mulighed for at være de ældste i deres række – noget, der ellers sjældent sker i turneringsregi.
Der udbydes stævne i følgende to grupperinger for hhv. drenge og piger - alle som 5:5:
- U8 (født 1/1 - 30/6) + U9 (født 1/7 - 31/12)
- U9 (født 1/1 - 30/6) + U10 (født 1/7 - 31/12)
Det betyder, at trænerne skal udtage holdene baseret på spillernes fødselsdato – og ikke niveau og køn.
- Stævnet er en fantastisk mulighed for meget konkret at opleve, hvordan dynamikkerne ændrer sig, når vi vender alderspyramiden på hovedet, forklarer DBU Fyns børnekoordinator, Rasmus Cyril og fortsætter:
- Det kan måske få nogle børn til at stråle, som ellers kan have det svært, fordi de normalvis er de yngste. Det kan give dem nogle succesoplevelser og tilsvarende give trænerne nogle aha-oplevelser. Det kan forhåbentligt give børnene en sjov fodboldoplevelse og bidrage til vores fælles forståelse af børnefodboldens dynamikker i et lidt større perspektiv.
Han opfordrer dermed U8-U10 trænere til at tilmelde hold til stævnet.
På bagkant af stævnet vil DBU Fyn følge op på trænernes oplevelse af stævnet.
Tilmeld via KlubOffice
Tilmelding foregår via KlubOffice.
Søg på "RAE stævne" i søgefeltet Navn (og undgå andre søgekriterier). OBS på at tilmelde i den rigtige række i forhold til køn.