Hvert år spilles et sted mellem 25.000 og 30.000 kampe i DBU Fyns turneringer og stævner, og langt de fleste afvikles helt uproblematisk med gode fodboldoplevelser for alle I og omkring kampen til følge.

Men, der er en meget lille promilledel af disse kampe, der aldrig bliver spillet til ende, fordi de afbrydes grundet voldsom adfærd i form af vold og/eller trusler. Over de seneste 5 år har der i gennemsnit årligt været 2 af sådanne afbrudte kampe.

Selvom det heldigvis er ganske få kampe i det samlede perspektiv, er én sådan kamp helt utvetydigt én for meget, og de kan fylde uforholdsmæssigt meget - både for de implicerede og i den fynske fodboldfortælling i det hele taget.

Et konkret eksempel på dette var den såkaldte "FIUK-sag" i efteråret. I forbindelse med den udtalte DBU Fyns forperson, Bjarne Christensen følgende:

- Vi har som organisation også nogle læringspunkter fra denne sag. Dem vil vi tage med i vores evaluering af både den konkrete sag og i forhold til vores generelle sagshåndtering fremadrettet.

I forlængelse heraf valgte DBU Fyns bestyrelse at iværksætte et gennemsyn af rammerne og vilkårene for DBU Fyns disciplinære system.

Det arbejde er pågået hen over vinteren.

- Vi har taget os god tid til grundigt at evaluere og vende hele forløbet i sagen på flere planer, herunder både disciplinært og kommunikativt. Det er baggrunden for, at vi nu kan fremlægge en samlet indsats med 4 elementer, som vi håber og tror på, kan styrke fynsk fodbold, fortæller Bjarne Christensen.

De 4 delelementer

Indsatsen består af følgende delelementer:

Kampagne: "Gode fodboldoplevelser er et fælles ansvar"+

Under overskriften "Gode fodboldoplevelser er et fælles ansvar" udrulles løbende igennem 2025 en kampagne, der skal sætte fokus på både det fælles og den enkelte klub og persons ansvar for at skabe gode fodboldoplevelser.

Formålet er at få skabt en dialog i og med klubberne om, hvordan vi skaber gode fodboldoplevelser og undgår, at uenigheder - som er en naturlig del af fodboldspillet - eskalerer over voldsom adfærd. Herunder, at opfordre klubber og deres frivillige og spillere til at forholde sig aktivt til, hvilke adfærdsmæssige værdier og handlinger, der skal tegne klubben. Vi vil aktivt bidrage til at hjælpe klubber med at få taget den snak.

Journalisering af hændelser+

Fremadrettet journaliserer DBU Fyns administrationen alle henvendelser, som modtages på skrift fra en klubs ledelse om voldsom adfærd - fysisk eller verbalt. Det omfatter også de henvendelser, der ikke bliver til sager i vores disciplinære system.

Den implicerede klub informeres om, hvad der er oplevet hos dem og bedes evt. tage hånd om det afhængigt af henvendelsen karakter.
Ligeledes kan henvendelserne i grelle tilfælde have en karakter, der gør, at DBU Fyns bestyrelse kan rejse en sag i det disciplinære system.

Generelt kan henvendelserne bringes i spil i forebyggende indsatser i form af f.eks. dialog med klubben om evt. udfordringer eller i form af udsendelse af observatører* til klubbens eller holdets kampe. Det kan ske på baggrund af én specifik hændelse eller på baggrund af en akkumulering af henvendelser vedr. den pågældende klub.

Henvendelserne kan derimod ikke indgå som sagsakt i en given konkret disciplinærsag mod en klub. Med andre ord vil de ikke indgå i den disciplinære strengs sagsbehandling.


*Observatørens rolle er udelukkende at observere på kampens forløb og melde tilbage sine observationer tilbage til DBU Fyn. Observatøren har med andre ord ikke en aktiv rolle i kampens forløb.

Minimumsstraffe ved kampe afbrudt grundet vold og/eller trusler+

DBU Fyns bestyrelse har - i cirkulære 1 - 2025 - fastsat en række minimumsstraffe, som er minimumsniveauet for strafudmåling i vores disciplinære system.

Det er vigtigt at understrege følgende:

  • Nedenstående gælder udelukkende i forbindelse med kampe afbrudt grundet vold og/eller trusler.
    Vold defineres som: Fysisk kontakt i form af spark, slag, skaller o.l., herunder også spyt.
    Trusler defineres som: Verbale eller nonverbale trusler mod en persons sikkerhed og/eller førlighed.
  • Der er tale om minimumsstraffe, og det disciplinære system kan vælge at sanktionere hårdere.
  • Straffen skærpes, hvis spillere eller officials udøver vold eller trusler mod dommer/linjedommer
  • Sanktionerne skærpes ved gentagelsestilfælde. Gentagelsestilfælde defineres ved at et eller flere af klubbens hold, spillere, trænere eller tilskuere 2 gange indenfor en tidsperiode på 12 måneder er årsag til afbrudt kamp grundet vold og/eller trusler. Det gælder, uanset om der er tale om samme hold, spillere, trænere eller tilskuere. Det er altså på klubniveau, at der kigges på gentagelsestilfælde.
    Det gælder også uagtet årsagen til den første kamps afbrydelse (dog forudsat at der også her var tale om vold og/eller trusler).
  • Pointstraffen er udover det pointtab, der vil følge med, hvis holdet dømmes som taberdømt i den afbrudte kamp.
  • De blanke felter betyder IKKE, at der ikke sanktioneres. Der er blot ikke defineret en minimumsstraf. 

Minimumstraffe

  Point Bøde Oprykningsforbud Fratagelse af hjemmebane i min. 1 kamp
1. gang: Spillere/officials udøver vold/trusler men ikke mod dommer/linjedommer -3 3000    
2. gang: Spillere/officials udøver vold/trusler men ikke mod dommer/linjedommer -6 5000 Ja  
         
1. gang: Spillere/officials udøver vold/trusler rettet mod dommer/linjedommer -6 5000    
2. gang: Spillere/officials udøver vold/trusler rettet mod dommer/linjedommer -9 7500 Ja  
         
1. gang: Tilskuere udøver vold/trusler   2000    
2. gang: Tilskuere udover vold/trusler   4000   Ja

Personlige straffe
Hvis en person (spiller eller official) er årsag til afbrudt kamp grundet vold straffes vedkommende personligt med minimum 6 måneders karantæne.
Der er ikke fastsat en minimumsstraf, hvis en person er årsag til afbrudt kamp grundet trusler. Det betyder IKKE, at der ikke straffes. Der er blot ikke fastsat et minimumsniveau. 

Holdets/klubbens efterfølgende kampe+

Der udsendes observatør* til de kommende kampe for det hold, der var årsag til den afbrudte kamp.

Sideløbende med behandlingen i det disciplinære system vurderes det, om den/de klubber, der var årsag til afbrydelsen skal indkaldes til møde, hvor der skal drøftes handlingsplan samt evt. øvrige foranstaltninger. Beslutningen herom vil være situationsbestemt.

 

*Observatørens rolle er udelukkende at observere på kampens forløb og melde tilbage sine observationer tilbage til DBU Fyn. Observatøren har med andre ord ikke en aktiv rolle i kampens forløb.

- I såvel administrationen som i bestyrelsen har vi over de seneste måneder haft en god og grundig drøftelse af det forløb, vi oplevede i efteråret, og det er vigtigt for os at sende et tydeligt signal om, at vold og trusler selvfølgeligt er helt uacceptabel adfærd - også i fynsk fodbold, forklarer Bjarne Christensen videre og fortsætter:

- Det skal sanktionerne i sådanne sager afspejle, og derfor har vi valgt at fastsætte en række minimumsstraffe. Det er i den forbindelse vigtigt for mig endnu engang at understrege, at vores disciplinære streng med vores disciplinærudvalg og appeludvalg fungerer uafhængigt af bestyrelsen og DBU Fyns øvrige organer, og at det er dem, der i sidste ende afsiger dommene. Nu blot med minimumsstraffene ved kampe afbrudt grundet vold og trusler som et udgangspunkt for den endelige strafudmåling.

Han pointerer videre, at han selvfølgelig håber, at det slet ikke bliver nødvendigt, at bringe minimumsstraffene i spil.

Øvrige tiltag

  • Lovtilpasninger
    Også DBU Fyns love har fået et gennemsyn som led i evalueringen, og de fynske fodboldklubber skal derfor på DBU Fyns delegeretmødet d. 26. februar stemme om 3 forslag til ændring af lovene. Et af disse omhandler en præcisering af DBU Fyns bestyrelses og de disciplinære instansers beføjelser i disciplinære sammenhænge.
  • Kommunikation
    Den samlede evaluering har også peget mod nogle ændringer i kommunikationen til klubberne, når kampe afbrydes. I sådanne tilfælde vil de to implicerede klubbers bestyrelser bliver informeret om, at kampen ikke er færdigspillet, og at den overgår til behandling i DBU Fyns disciplinære system. Ligeledes vil det fremgå af puljebemærkningerne på DBU Fyns hjemmeside og på DBU's app.

    Den disciplinære afgørelse vil blive meddelt sagens parter (de to hold og evt. dommeren) direkte, mens de sanktioner, der har betydning for holdets placering i puljens stilling vil fremgå af puljebemærkningerne på DBU Fyns hjemmeside og på DBU's app. 

    Såfremt de implicerede klubbers kommende kampe suspenderes midlertidigt, får de øvrige klubber i puljen besked, og det noteres på puljens bemærkninger. Når kampenes nye spilletidspunkter er fastsatte, gives besked herom til de klubber, der har hold med i kampene.
  • Krisehjælp
    Det har været fast kutyme, at dommeren/linjedommere hurtigst muligt er blevet kontaktet og tilbudt krisehjælp efter at have afbrudt en kamp grundet voldsom adfærd. Den praksis udvides til også at omfatte de to implicerede hold.

Et godt fynsk fodboldår venter

Foran os ligger nu endnu et fodboldår fyldt med gode fodboldoplevelser rundt om på de fynske baner, og forpersonen ser frem mod det med optimisme.

- Selvom det er virkelig træls og ærgerligt, når vi oplever afbrudte kampe, må de få tilfælde ikke overskygge al den fodboldglæde, der er ude i det fynske fodboldlandskab, lyder det fra Bjarne Christensen.

- Selvom hverken jeg eller andre kan garantere for, at det ikke sker igen, tror jeg på, at vi med de opstillede indsatser tager nogle vigtige skridt i den rigtige retning. Den optimisme kan kun stå sin prøve, hvis vi lader fodbolden rulle, lyder det i en opfordrende afrunding fra forperson.