De fynske fodboldspillere trækker igen i træningstøjet, og valfarter til hjemstedet for gode oplevelser med gutterne/gutinderne - den lokale fodboldklub.

Der venter en træner på dem, fuld af forventninger og med træningsplanen klar. Men, en ting er at træne, når det er solskin og 17-18 grader varmt. En anden er, når temperaturen kun lige kravler over frysepunktet - eller endda under.

Det stiller særlige krav til at træner og spiller tænker over vejrets og banens indflydelse på spillet og spillerne, og derfor har vi rakt ud til adjunkt på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, Malte Nejst Larsen, for hans, videnskabelige syn på sagerne.

Ekspertens tips til træning i det kolde vejr

  1. Varm grundigt op inden du begynder at sparke og sprinte, evt. med FIFA 11+ øvelser (se nedenfor)
  2. Brug genopvarmning efter pauser. Hvis man eksempelvis spiller kamp og har pause ml. 1. og 2. halvleg, bør man varme op inden anden halvleg. Opvarmning og genopvarmning øger præstationsevne og reducerer skadesrisikoen.
  3. Klæd dig på i flere lag, det giver mulighed for at kunne justere. Det inderste skal kunne transportere sveden væk fra kroppen. Det yderste kan med fordel være modstandsdygtigt for vind (som minimum på forsiden), hvis det blæser.
  4. Hvis banen er frosthård, skal I passe på jer selv og hinanden. Undgå evt. spil og øvelser med kropskontakt og prioriter teknisk træning på mindre områder.
  5. Gå i bad i klubben efter træning. Det kan nedsætte risikoen for at blive syg - og så styrker det sammenholdet.

Hvad er FIFA 11+ ?

FIFA 11+ er et opvarminingsprogram udviklet af FIFA med henblik på at forebygge skader. 

Det er delt op i 3 dele:

  1. Løbeøvelser, ca. 8 minutters varighed
  2. Øvelser til styrke, balance og plyometri, ca. 10 minutters varighed
  3. Løbeøvelser, ca. 2 minutters varighed

Se øvelserne nedenfor - klik på billedet:

FIFA 11+

Ekspertens råd og FIFA 11+-øvelserne er hermed givet videre.

Vi ønsker jer alle en god sæsonoptakt. Lad fodboldglæden herske!

Se også...

Kom med til årets første træning i Brylle/Tommerup