MENU

Positive tendenser for medlemsudviklingen i fynsk fodbold

Efter de samlede medlemstal for de fynske fodboldklubber de seneste år er faldet markant, ser vi i år, at kurven er fladet ud. Således er medlemstallene samlet set for 2017 og 2018 stort set på samme niveau.

Positive tendenser for medlemsudviklingen i fynsk fodbold
Foto fra Albani Pokalfinalen mellem Kildemosens BK og Odense Q. (Fotograf: Christopher Miller)

AF: Sarah Hoffmann, DBU Fyn Kommunikation//

Helt nøjagtigt var der i 2018 37 færre fodboldspillere på Fyn end i 2017. Det samlede medlemstal for de 154 fodboldklubber under DBU Fyn var i 2018 på 28.322 spillere, og hermed er den stejle frafaldskurve i antallet af medlemmer, som vi har set de seneste år, nu fladet ud. Det glæder DBU Fyns formand, Bjarne Christensen:

- Vi ville naturligvis hellere have haft en stigning end det lille fald på 37 medlemmer, men set i lyset af de seneste års tilbagegang er det positivt, at kurven nu er fladet ud. Glæden forstærkes, når man ser, at vores store fokus på at få flere piger og kvinder til at spille fodbold faktisk lykkes. I 2018 var der nemlig hele 268 flere piger og kvinder i fynsk fodbold, end der var i 2017, som ellers også var et godt år på pige-/kvindesiden.

 

Mange teenagere vælger fodbolden fra

De netop offentliggjorte medlemstal vækker dog især på et punkt bekymringer hos Bjarne Christensen.

- Tallene viser desværre, at vi bløder medlemmer på teenagesiden. På Fyn har vi således mistet 253 teenagefodboldspillere på et år, og det, synes jeg, er bekymrende. Det er desværre en landsdækkende tendens, som viser sig overalt, udtaler Bjarne Christensen og fortsætter:

- Vi ved, hvor meget de lokale fodboldklubber og det danske foreningsliv generelt er med til at forme os som mennesker specielt i vores unge år, og derfor er det meget beklageligt, at vi i næsten alle foreningsidrætter ser en tilbagegang i antallet af medlemmer i denne målgruppe. Det er både sundt for krop og sjæl at være aktiv fodboldspiller, så vi må forsøge at gøre endnu mere for at vise de unge, hvad fodbolden har at tilbyde dem, så de i fremtiden vælger den til, afslutter Bjarne Christensen.

 

Aarslev Boldklub er den fynske klub med størst fremgang

Aarslev Boldklub er, med en medlemsfremgang på hele 219 personer, den klub på Fyn med den største fremgang. Det er særligt flot, når man tager i betragtning, at klubben i 2017 faktisk mistede 82 medlemmer i forhold til 2016.

Klubben har en større eller mindre fremgang i alle alderskategorier, men mest markant er, at klubben går frem med hele 105 børn i alderen 0-12 år. Derudover er det også lykkes klubben at tiltrække 39 flere teenagere end i 2017, hvilket må siges at være lidt af en præstation, når man ser på den generelle udvikling på teenagesiden.

- Et af de store fokuspunkter, vi har haft, er at gøre det sjovt og interessant at starte til fodbold især for de helt små børn, som kommer her med deres forældre, udtaler formand for Aarslev Boldklub, Lars Bo Nielsen.

- En af de andre årsager til medlemsfremgangen er nok, at vi fokuserer på, at der er nogle gode og veluddannede trænere i klubben, specielt til de ældre børnehold og til vores ungdomshold. Og så handler det også om at være synlige i nærmiljøet, og at vores medlemmer fortæller om deres gode oplevelser i klubben, for det er med til at trække flere til. Der er en god social sammenhængskraft i klubben og et stærkt fundament af frivillige, og det gør det sjovt at være en del af fællesskabet, og det er der heldigvis flere og flere, der gerne vil, afslutter en glad fodboldformand.

 

Vil I have hjælp til at sætte gang i en positiv udvikling i jeres klub?

Klubrådgivernes fornemmeste opgave er at hjælpe klubberne, og de står også klar til at hjælpe din. De kan for eksempel hjælpe med at udvikle klubben, så I kan tiltrække flere medlemmer. Læs mere her

 

Se medlemstal for alle de fynske klubber.

Log ind