Alt om Børnefodbolden på Fyn

Ved deleger mødet i Marts 2023, blev det besluttet at alt Børnefodbold på Fyn skulle skrives ud af turneringsreglementet, og overgå til "DBU Fyns Rammer for Børnefodbold" - disse kan ses nedenfor.

 

 

 

DBU FYNS RAMMER FOR BØRNEFODBOLD

 

Disse Rammer for Børnefodbold, er en alfabetisk oversigt over de emner der er relevante for Børnefodbolden på Fyn, og som er relevante for børnetrænere/ansvarlige voksne omkring børnefodbolden i klubberne. Det er DBU Fyns Børneudvalg der løbende indstiller til DBU Fyns Bestyrelse, hvordan de påtænker rammerne for fynsk børnefodbold skal se ud - på baggrund af dialog med klubberne, anbefalinger fra DBU Børnefodbold, DBU’s børnesyn og DBU’s børnestrategi, samt fra øvrige videnskilder.

 

 

Aldersklasser

I børnefodbold har vi opdelt børn i bestemte aldersklasse. Du kan se aldersklasserne for dette år her.

 

Børneudvalget

DBU Fyns børneudvalg består af repræsentanter fra klubberne. Det er den intens, der kan indstille til DBU Fyns Bestyrelse til beslutning, hvordan de påtænker rammerne for fynsk børnefodbold skal se ud - på baggrund af dialog med klubberne, anbefalinger fra DBU Børnefodbold.

 

Dommere/ungdomskampledere

I børnefodbold på Fyn er alle kampe og stævner ”døm-selv” kampe. Dvs. at klubben selv finder ungdomskampledere til sine hjemmekampe/stævner. Der er mulighed for at kontakte DBU Fyn for at få påsat dommere til hjemmekampe.

Lykkes det ikke klubben at finde ungdomskampledere, er det førstnævnte hold på kampprogrammet, der skal fungere som ungdomskampleder på banen.

 

Anbefaling til døm selv kampe

Ved døm selv kampe anbefaler vi, at man som klub gør sig nogle overvejelser for, hvordan man sikrer alle den bedst mulige oplevelse – også for udeholdet.

F.eks.  bør der være kun én ungdomskampleder til den enkelte kamp og ikke flere forskellige. Dette er for at skabe kontinuitet i den linje man dømmer efter og undgå forvirring.

Derudover er det god stil; IKKE at juble ved scoringer, og IKKE at snakke med spillerne på banen om taktiske emner under kampen. Ungdomskamplederen skal forholde sig fuldt ud neutralt.

Sidst men ikke mindst er det en fordel, hvis klubben har et lager af fløjter klar, hvis ungdomskamplederen/dommeren ikke har en fløjte på sig.

Dette med henblik på den bedst mulige oplevelse for alle!

 

Fodboldpas

Et aktivt Fodboldpas er obligatorisk for alle registrerede fodboldspillere i Danmark. Fodboldpasset skal aktiveres, før man spiller sin første kamp, ellers kan man ikke komme på holdkortet. Læs mere om fodboldpasset her.

 

Fodboldåret

I DBU Fyn er fodboldåret delt op i 3 perioder:

  • Efterårsturnering: Her udbydes turneringer og stævner fra midt august til slut oktober.
  • Vinterhalvåret: Her udbydes indefodbold, kunstgræsstævner (U8-U10) og vinterturnering (nov-dec)/opstartsturnering (mar) for U11-U12.
  • Forårsturnering: Turnering og stævner fra start april til slut juni.

 

For gamle spillere & dispensationer

I rækker for drenge må piger deltage, der er op til ét år ældre end aldersgrænsen angiver.

Der er mulighed for at benytte et begrænset antal ældre spillere end den pågældende aldersklasse. Begrænsningen af antallet af spillere, der benyttes pr. kamp, må ikke overstige 1 i 3v3, 1 i 5v5 og 2 i 8v8. Ved stævner må man gerne have flere med, men der må stadig kun benyttes 1 (3v3 og 5v5), eller 2 (8v8) pr. kamp. Det er en forudsætning, at spillerne fremgår af holdkortet med angivelse af deres fødselsdata.

Ovenstående regel om brug af for gamle spillere omfatter:

  • Spillere født i sidste kvartal af årgangen ældre. Her skal der IKKE ansøges om dispensation.
  • Spillere født i 3. kvartal af årgangen ældre. Her SKAL der ansøges om dispensation.
  • Spillere op til 2 år ældre end aldersklassen, forudsat at klubben ikke har et aldersvarende hold i spillerens årgang. Her skal der IKKE ansøges om dispensation.

DBU Fyn kan afgøre ansøgninger fra klub/klubber om dispensation, der ikke indgår i ovenstående kriterier.

Se hvornår I skal søge, og hvornår I ikke skal - samt flere informationer om dispensationer - her.

Er der spørgsmål til dispensationsreglerne, eller andet, så ring ind til DBU Fyn.

 

Gyldighed

Disse rammer gælder for alle udendørs turneringer, stævner og enkeltkampe på græs/kunstgræs/grus, som udskrives af DBU Fyn, indenfor de givne aldersklasser (U5-U12).

 

Indberetninger

Indberetninger af disciplinær karakter behandles af DBU Fyns disciplinære instanser startende i disciplinærudvalget.

 

Kampafvikling

Værtsklubben er ansvarlig for baneopstilling, skal levere bold og desuden have reservebold klar.

Ved enkeltkampe er det hjemmeholdet, der er kamparrangør, medmindre andet er aftalt på forhånd.

Ved kampe hos klubber, der anvender flere anlæg, skal hjemmeholdet sørge for, at det præcise spillested er angivet i KlubOffice – eller på anden måde sikre sig, at udeholdet og evt. ungdomskamplederen er bekendt med spillestedet.

 

Kampens indberetning

Holdkort

Begge hold skal udfylde holdkortet inden det angivne tidspunkt for kampens start. Som minimum skal samtlige spillere og 1 official (træner) fremgå på holdkortet ved turneringskampe.

Ved stævner skal der ikke indtastes officials på holdkortet.

Se hvorfor og hvordan I giver jeres trænere adgang til holdkortene her.

 

Ved stævner: vi anbefaler at man først udfylder holdkort efter fredag kl. 15 (1-2 dage lige før stævnet). Det gør vi, fordi når vi opdater kampprogrammerne (grundet afbud/eftertilmelding) så slettes alle holdkortene for puljen. Men efter fredag kl. 15 gør vi ikke mere ved kampprogrammerne.

Se også:

Kort videoforklaring om holdkort og resultatindberetning i børnefodbolden

FAQ om holdkort.

 

Resultatindberetning

Kampenes resultater skal indtastes umiddelbart efter kampen. Dette gøres via DBU’s Fodboldapp. Kan downloades i App Store og Google Play. Kig efter det røde DBU-logo.

Indberetningen kan gøres på forskellige måder – fx kan det gøres i DBU Fodbold app´en.

Det er førstnævnte holds ansvar at indtaste resultatet – men det kan gøres af begge hold.

Selvom resultater og stillinger ikke vises i børnefodbolden bruges resultater til analyse og til at identificere forholdsvis store forskelle på hold, som et led i evt. dialog og planlægning af kommende turneringer/stævner. Med andre ord, men henblik på at skabe jævnbyrdige kampe og deraf gode fodboldoplevelser for børnene.

Ved stævner kan der forekomme uforudsigelige hændelser, som gør at kampprogrammet laves om, eller på anden måde at en kamp i kampprogrammet ikke bliver spillet. Så skal resultatet fra den kamp der står i kampprogrammet på kampklar, IKKE tastes ind, da den selvfølgelig ikke er spillet.

 

Kampklar

KampKlar er et digitalt redskab som trænere, spillere, forældre og klubben som helhed kan bruge til at koordinere arbejdet på og omkring holdet.

I KampKlar kan stævne- og kampprogrammer kan importeres direkte ind, når kampprogrammerne er oprettet af DBU Fyn.

I KampKlar kan desuden koordineres træninger, udtagelse af spillere til kamp, kørsel, tøjvask, arrangementer og meget mere.

Desuden kan trænere og spillere/forældre kommunikere med hinanden.

Se mere om KampKlar her.

 

Niveaudeling

At holdet deltager på et passende niveau har stor betydning for børnenes fodboldoplevelse og fodboldudvikling.

I DBU Fyn ønsker vi, at holdene melder sig til på rette niveau eller på højere niveau. IKKE på for lavt niveau for at ”være sikker på at vinde” eller ”for at få selvtillid”. Når der spilles på rette niveau, så får alle børn den bedst mulige oplevelse. Også modstanderholdet!

I børnefodbolden inddeler vi i A, B, C og D-niveau.

 

Men, hvad er egentligt forskellen, og hvordan placerer du dit hold i den rigtige gruppe?

Blive klogere her: Præsentation af A, B, C og D-niveau

Se også uddybende om:

A-niveau

B-niveau

C-niveau

D-niveau

 

Planlægning af kampprogram

Er holdet tilmeldt en turnering (ikke stævne), så er førstnævnte hold i turneringsprogrammet betegnet som hjemmehold – sidstnævnte tilsvarende udehold.

Når klubben skal planlægge enkeltkampe, skal kampstart for hver enkelt kamp fastsættes så tidligt, at kampen er færdigspillet inden solnedgang – medmindre kampen er fastsat/aftalt til afvikling på bane med lys.

Solnedgang for enkelte datoer kan findes her.

 

Påklædning, anførerbind, benskinner og forbud mod smykker m.v.

Et holds markspillere skal være iført trøjer/overtræksveste af samme farve.

Farven på målmandens trøje skal gøre det let at skelne ham/hende fra de øvrige spillere.

Har de to holds spilletrøjer så stor farvelighed med hinanden, at det efter ungdomskamplederens skøn er vanskeligt at skelne de to hold fra hinanden, skal udeholdet skifte til anden farve/tage overtrækstrøjer på.

Ungdomskamplederen kan bede officials og reserver om at bære overtræksveste eller anden ens beklædning, så ungdomskamplederen før kampen kan sikre sig, hvem der er på banen, og uden for banen.

Alle spillere skal bruge benskinner.

Det er ikke tilladt spillerne at bruge udstyr eller bære andet (f.eks. ringe, armbånd og smykker), som er farligt for ham/hende selv eller andre spillere. Dog er det tilladt at tildække smykker (øreringe, piercinger og festivalarmbånd) med tape, såfremt ungdomskampleder vurderer, at disse ikke længere udgør en fare for spilleren selv eller andre.

Vigtigst af alt er dog at ungdomskamplederen har god situationsfornemmelse og følger de 8 råd: https://www.dbufyn.dk/nyheder/2023/august/nye-regler-i-boernefodbold-det-hurtige-overblik/#:~:text=KAMPLEDEREN,-Kamplederens%20vigtigste%20funktion

Spillercertifikat

En spiller har kun ét spillercertifikat. Spilleren kan kun spille i den klub, som har spillerens spillercertifikat. Spilleren kan godt være medlem af flere klubber, men han/hun kan kun spille i DBU Fyns turneringer/stævner for den klub, der har spillercertifikatet.

 

Spillercertifikatet er bundet til den klub man har spillet sin første kamp for, for den nuværende turneringsperiode. Der kan altså ikke skiftes klub midt i en turnering eller i en stævnerække (Se fodboldåret for foråret og efteråret).

Eksempel: Når man har spillet sin første kamp/stævne i efteråret, er man bundet til den klub resten af efterårets udendørs kampe/stævner. Ved vinterturnering/opstartsbold, samt kunstgræsstævner, er man ikke bundet af, hvor spillercertifikatet er, og man kan derfor spille for andre klubber. Spillerens spillercertifikat er derefter fastbundet igen, når man har spillet sin første kamp/stævne i forårets alm. udendørsturnering-/stævne.

 

Ønsker man at spille indendørsfodbold i en anden klub, end den man har spillet for det forgangene efterår, uden at skifte klub permanent, kan der søges om en supplerende spillertilladelse.

 

Supplerende spillertilladelse


Har et barn mere end en bopæl og disse ligger med større afstand har barnet mulighed for at få en supplerende spillertilladelse. På den måde kan barnet spille kampe for to klubber, uanset om barnet er hos den ene eller anden værge.

Der kan også mulighed for at søge supplerende spillertilladelse, hvis man skal prøve sig af på et højere niveau i anden klub.

 

Spilleregler

Spillereglerne for kampen/stævnet er de angivende regler, der findes på DBU Fyns hjemmeside, og som er vedtaget af DBU Fyns Bestyrelse. Reglerne er fællesregler, der spilles efter i alle lokalunioner.

Fælles spilleregler for 8:8 Børn. Se her.

Fælles spilleregler for 5:5 Børn. Se her.

Fælles spilleregler for 3:3 Børn. Se her.

DBU Fyn har udfærdiget spilleregler for alternative spilleformer. Se her.

 

Tilmelding og trækning af hold

Tilmelding skal ske via klubbens KlubOffice senest på den angivne dato for tilmeldingsfrist.

Når fristen for tilmelding er overskredet, er det ikke længere muligt at trække holdet gebyrfrit, og der skal betales for de tilmeldte hold.

Eftertilmelding og trækning kan kun ske ved henvendelse til DBU Fyns mail info@dbufyn.dk.

Eftertilmelding kan ske hvis der er plads, eller hvis DBU Fyn har mulighed for at omorganisere turneringen/stævnet. Der vil altid være mulighed for komme på venteliste, hvis ansøgende klub ønsker dette.

 

Hold- og klubsamarbejde

Ved hver enkelt tilmelding til en turnering (eller tilmelding til hvert enkelt stævne) kan der påføres et holdsamarbejde i KlubOffice. På den måde kan spillere fra begge klubber stå på det samme holdkort til den givne kamp/stævne.

 

Holdets kontaktpersoner(er)

Ved hver tilmelding skal der påføres kontaktpersoner, fx ved påføring af Stamhold. På den måde kan både DBU Fyn og de enkelte hold dels sende informationer ud vedrørende fx aflysning, baneflytning, parkeringsforhold, cafeteriets åbningstider mm., samt at man udefra også kan kontakte værtsklubben, hvis der er spørgsmål eller uforudsete hændelser.

Derudover vil den påsatte kontaktperson, der er angivet som træner eller holdleder, modtage en notifikation i sin app, når kampprogrammet for turneringen/stævnet er oprettet.

 

Turneringsformer

Der udbydes turneringer i hver af de 3 perioder af fodboldåret. Dog vil der i vinterhalvåret blive udbudt 2 separate turneringer (før og efter nytår). DBU Fyn afgør, om der tilbydes turneringer med eller uden ombrydning. Der er fritilmelding til alle turneringstilbud, og der skal tilmeldes igen før kommende turneringsperiode.

Holdstørrelsen er angivet for de enkelte turneringsrækker.

 

Ved efterårsturnering og forårsturnering

Generelt kan siges, at U5-U10 spiller enkeltstævner, mens U11 og U12 spiller turnering.

Dog gælder følgende undtagelser:

  • U10 Drenge A spiller turnering
  • I U11/12 tilbydes også stævneform for 8- og 5-mands på C og D-niveau

 

Turnerings og stævneinfo

Turnerings og Stævne Info er et nyhedsbrev, der udsendes hver uge til alle registrerede trænere, holdledere og kampfordeler på alle hold. For at modtage nyhedsbrevet skal træneren/holdlederen i KlubOffice være koblet på et turneringshold eller stamhold som holdkontakt.

Dette nyhedsbrev indeholder de vigtigste deadlines og info omkring DBU Fyns turneringer og stævner.

Turnerings – og stævnedeltagelse

En DBU Fyn-klub kan ikke ansøge om deltagelse i en turnering/stævne udskrevet af en anden DBU lokalunion, medmindre DBU Fyn giver godkendelse til dette. Ansøgningen rettes til DBU Fyn, der behandler ansøgningen og ved imødekommelse fremsender til den lokalunion, der administrerer pågældende turnering/stævne til endelig godkendelse.

 

Turneringskampe – Aflysning af kamp

Aflyser hjemmeholdet eller udeholdet en kamp, skal modstander og DBU Fyn underrettes. Sker dette efter DBU Fyns træffetid, skal underretningen af DBU Fyn ske senest hverdagen efter.

 

Udlandsspiller

Klubben skal kontakte DBU Fyn, hvis man får en henvendelse fra en spiller, der sidst har spillet i en udenlands klub, eller ikke er dansk statsborger. DBU Fyn vil derefter guide videre i processen.

 

Udvisning

Der spilles ikke med kort i Børnefodbold.

Trænere/ledere/ungdomskampledere skal samarbejde om den bedst mulige kampoplevelse for børn. Hvis en spiller tangerer til et kort, bør spilleren tages ud og ikke benyttes før spilleren er rolig og klar igen.

Der henvises til Spillereglerne; §12 og §18.

 

Udtrækning af hold

Udtrækning af hold i en turnering sker ved skriftlig henvendelse fra en af holdets angivne kontaktpersoner. Spiller man turneringskampe (enkelt kampe) skal klubben samtidig orientere førstkommende modstander om udtrækningen.

 

Udtrækning af hold til et stævne sker ved skriftlig henvendelse fra en af klubbens angivne kontaktpersoner til DBU Fyn inden kl. 15 fredagen før stævnestart. Sker afbuddet efter kl. 15, skal dette ske til værtsklubben.

 

Ærø

Kampe på Ærø:

Vi har samlet en række oplysninger vedr. kampe på Ærø, herunder bl.a. det tilskud vi yder til færgeudgifterne.

En kamp/stævne på Ærø er en god mulighed for at få en hyggelig og social dag, og klubberne på Ærø er meget behjælpelige med praktiske forhold.

Find oplysninger om kampe på Ærø her

 

Økonomi

Hvad koster det at tilmelde et hold til et stævne eller en turnering? Se her.

Hvad koster det at melde afbud for sent eller udeblive uden afbud? Se her.

 

Ønsker

Har man ønsker, fx at man gerne vil være værtsklub nogle bestemte dage - fx ved klubdage og andre grunde - så send en mail til info@dbufyn.dk om jeres ønsker. Dette gælder også hvis I har dage, hvor I ikke kan være værtsklub. Har man andre ønsker, så modtages dette også.

 

Af andre ønsker kan nævnes om man vil samme sted hen, ikke vil samme sted hen, at man vil samme sted hen selvom man er tilmeldt to forskellige rækker/niveauer osv. 

 

Jo mere vi får fra jer, jo bedre oplevelser kan vi skabe.

 

Vi kan selvfølgelig ikke garantere at alle ønsker opfyldes, men det er vores ambition at stræbe efter at få dem til at ske hver dag!

 

 

 

Sidst opdateret: 31-01-2024 13:02