Vi kender vist alle de årlige MU-samtaler fra vores arbejdsplads, men i Båring GF har de valgt også at indføre det for deres frivillige fodboldtrænere. Målet er at give trænerne en bedre oplevelse med deres frivillige arbejde og selvfølgelig også at fastholde dem i klubben, og det er noget, der virker ifølge klubbens U13-drengetræner, Rasmus Havndrup:

- Det er en god mulighed for at få læsset lidt af og få talt om både de gode og dårlige ting, man oplever som træner. Klubbens ledere kan jo ikke være med ude på banen hele tiden, så samtalerne er en god anledning til lige at få snakket om, hvordan det går, og jeg synes også altid, at de giver mig lyst til at fortsætte. Det er bare med til at gøre det federe at være frivillig træner, udtaler Rasmus Havndrup.

 

Store gevinster for klubben

Udover glade trænere, der bliver længere, får klubben en stor sidegevinst ved, at ledelsen gennem samtalerne bliver forberedt bedst muligt til den kommende sæson.

- I fodboldudvalget oplever vi, at det er meget positivt, at disse samtaler er sat i system. Det bliver ikke bare en sludder for en sladder, når man lige møder hinanden. Det bliver lettere at følge op på det, trænerne fortæller os, og vi oplever det som meget værdifuldt for både os og trænerne, udtaler Knud Henning Andersen, formand for fodboldudvalget i Båring GF.

Båring GF har praktiseret MU-samtaler for trænerne i snart 10 år, og det fungerer sådan, at fodboldudvalget indkalder alle trænerne til MU-samtaler, når sæsonen slutter i november.

- Samtalerne giver os en rigtig god mulighed for at rose trænerne under fire øjne. Det er jo vigtigt, at vi husker at rose og anerkende dem for de ting, de udfører, og det giver MU-samtalerne os en god lejlighed til, forklarer Knud Henning Andersen.

Udover en god anledning til at anerkende de frivillige trænerkræfter byder samtalen også på uformel snak om, fx hvordan træningen fungerer rent praktisk, om der er brug for nye materialer, hvordan det ser ud med antallet af spillere, og hvordan det går med forældresamarbejdet på børneholdene. Derudover bliver trænerne også informeret om, at klubben gerne vil tilbyde dem træneruddannelse, hvis de er interesserede, og det er også en anledning til at tale om, om der er brug for hjælpetrænere på de enkelte hold, så klubben kan hjælpe trænerne med at tilknytte unge mennesker som hjælpetrænere, hvis trænerne føler et behov for det.

Vi mener, at det er enormt vigtigt, at vi som klub lytter til trænerne, og at de også føler, at de bliver hørt. Det er med til, at vi kan holde på dem i længere tid, og det er da også min fornemmelse, at trænerne bliver længe hos os blandt andet på grund af tiltag som dette Knud Henning Andersen

- Samtidigt er det også en kæmpe fordel for os i fodboldudvalget, fordi vi på bagkant af samtalerne bedre ved, hvor vi står i forhold til trænerne og den nye sæson. Det giver os overskud, afslutter Knud Henning Andersen.